Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наемат спасители от Украйна и Полша за българските плажове

49 са неохраняемите плажове на южното ни Черноморие

Снимка: БГНЕС

Липса на спасители по Черноморието се наблюдава и това лято. Причината е, че много млади спасители отиват да работят в чужбина или си намират постоянна работа и напускат професията. Това каза пред БНР-Бургас Васил Алексиев, специалист по водно–спасителна дейност към БЧК – Бургас. Причината за липса на интерес е ниското заплащане – средно 1000-1200 лева на месец.

Кадровият дефицит е сериозен, като се наемат и морски спасители от чужбина – Украйна, Полша, Чехия, Русия. В тази връзка концесионерите на плажове настояват пред държавата да се облекчи визовия режим и издаването на разрешенията за работа на чуждите граждани, особено що се отнася до спасители за море от страните извън ЕС.

Предвиждат се спасителни постове на 7 от неохраняемите плажове на юг


49 са неохраняемите плажове по южното Черноморие и още 2 са определени за природосъобразен туризъм. Става въпрос за пясъчни ивици, които са останали без концесионери и наематели за лято 2021, съобщи за БНР – Бургас областният управител Мария Нейкова.

На 7 от тях ще бъдат осигурени спасители през това лятоОт 15 юли по два спасителни поста трябва да има на плажовете Иракли, „Несебър-изток", „Поморийска коса", Сарафово – юг, Крайморие – юг 2, Алепу и Корал. „Това са много посещавани места и въпреки ограничения финансов ресурс за водноспасителна дейност, ние правим всичко възможно да се осигури сигурност и безопасност на летовниците!“, посочи Нейкова.

На „Несебър – изток“ ще има по един спасителен пункт, като през септември, заради по ниската посещаемост, броят на спасителите на всички плажни ивици ще се редуцира.

Снимки: БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10
 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10