Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възход на пазара на недвижими имоти в условия на Covid-19

Коронавирусът засили желанието на хората да притежават собствен имот, като най-голямо е търсенето на къщи далеч от големите градове

Снимка: архив

Ръст в обемите на сделките и в цените на недвижимите имоти в страната през последната година отчита браншът. Хората предпочитат да закупят, а не да наемат къща или апартамент някъде сред природа, където да работят дистанционно по време на пандемия. „Очаква ни преселване на хората за колкото се може по-голям период от време възможно по-далеч от големите градове – тенденция, която ще продължи да се задълбочава, дори и да победим всички щамове на коронавируса“ – категоричен е Михаил Чобанов, управител на водеща компания за недвижими имоти у нас.

Според него има и сериозен ръст в търсенето на ваканционни имоти от българи зад граница. А покрай въведената от някои банки такса „влог“ върху по-големи суми, се очаква още по-интензивен възход в сектора. Причината е, че след 7 юли голяма част от клиентите, вместо да плащат 0,75% наказателна лихва върху сумите, които държат на срочен депозит, ще предпочетат да инвестират в недвижими имоти. Като цяло търсенето на възможности за дистанционна работа е един от двигателите на имотния пазар в момента. 

Категорично има ръст в абсолютно всички направления с изключение на морските и планинските ни курорти, където все още има достатъчно голяма наличност на качествени имоти от т.нар. вторичен пазар. Англичани, закупували много скъпо навремето, сега покрай Брекзит и коронарестрикциите бързат да се освободят от имотите на по-ниска цена. Същото важи за руснаците, които заради девалвацията на рублата и утежненото пътуване, разпродават закупените къщи и апартаменти. Това е единственият сегмент, в който не е регистрирано увеличение на цените“ – казва Михаил Чобанов.

Затова пък от началото на годината цените на селските къщи са скочили с  3-5%.  Освен това, покрай сериозния ръст в цените на абсолютно всички строителни материали на световните борси, в близките месеци се очаква новото строителство в градските ни зони да поскъпне от 10 до 30% .

И една интересна тенденция – все повече нетърпеливи купувачи, не само  от България, но и от всички краища на света, са склонни да провеждат дистанционни огледи на имотите чрез Skype, Viber и всякакви онлайн платформи и да вземат решения за сключване на сделка. Михаил Чобанов изтъква и още един задълбочаващ се тренд, който бележи развитието на бранша у нас:

„Все по-често през изминалите месеци, към мен и към всички мои колеги от сектора, се обръщат клиенти от Канада, САЩ, от Нова Зеландия и пр.. Това са българи, които търсят възможност за дистанционни огледи за покупка на инвестиционен имот. Идеята е те да ги ползват през летните си отпуски в България, заедно с близките си, веднага след като се възстановят възможностите за пътуване. Вече имаме над 20% ръст на такъв интерес“ – твърди Михаил Чобанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03