Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за две футболни легенди – Гунди и Котков

Георги Аспарухов и Никола Котков
Снимка: архив

На 30 юни се навършват 50 години от гибелта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. През 1971 г. легендарните футболисти загиват трагично при катастрофа в прохода Витиня. Погребението на двамата нападатели на „Левски“ и националния отбор събира в София половин милион българи.

Половин век след трагичното събитие феновете на футбола в България продължават да разказват истории за тяхното спортно майсторство и човешки достойнства. За младите тези разкази са връзка между поколенията,  която изгражда характера и дава увереност, че в спорта достойнството и спортсменският дух имат смисъл.


Днес ръководство, служители, ветерани и привърженици на ПФК „Левски” поднесоха венци и цветя по случай годишнината от трагичната гибел на двете големи звезди на българския футбол.


Георги Аспарухов-Гунди е първият футбoлиcт, избирaн зa cпoртиcт нoмeр 1 нa cтрaнaтa. Вкарва голове нa нaй-cилнитe oтбoри в eпoхaтa – Aнглия, Пoртугaлия, Хoлaндия, Унгaрия, Бeлгия, Итaлия. В eврoтурниритe cъщo имa уникaлни пoкaзaтeли – 18 гoлa в 18 мaчa, кaтo има попадения във вратите на нaй-гoлeмитe имeнa зa eпoхaтa - Милaн и Бeнфикa.

Никoлa Кoткoв остава в историята като великолепен изпълнитeл нa cтaтичнитe пoлoжeния, но бeлeжи пo вcички възмoжни нaчини – cъc caмocтoятeлни рeйдoвe, вoлeтa, удaри oт вcякaкви диcтaнции.

Двамата се превръщат в незабравим футболен тандем. Вестта за трагичната им кончина отеква и извън пределите на България.

Трагедията подтиква популярния в България и тогавашна Македония народен певец Наско Джорлев от Струмица да създаде „Балада за Гунди и Котков“. Песента, в която са описани постиженията на футболния тандем, трагичните обстоятелства при които загиват и голямата мъка на феновете, е записана в малкото студио „Дискус“ в сръбския град Александровац. Баладата обаче е забранена в Югославия, тамошните власти я набеждават за пробългарска. В България пък се конфискуват налегално внасяните плочи с песента за Гунди и Котков.

Снимки: БГНЕС и архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елитът на световната художествена гимнастика се събира на Световната купа в София

София отново се превръща в столица на световната художествена гимнастика, в която елитът на този спорт ще нарисува голямата картина от предусещания, емоции и въжделения броени месеци преди олимпийските игри в Париж. От 12 до 14 април в зала..

публикувано на 11.04.24 в 11:25

Втора загуба за Нургюл Салимова на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова загуби от Александра Горячкина на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. Партията беше първата класическа между двете от финала за Световната купа през август м.г., който заемащата трето място в световната..

публикувано на 11.04.24 в 10:30

Салимова постигна реми срещу лидерката в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова постигна реми с бившата световна шампионка Тан Чжони от Китай в петия кръг от Турнира на претендентките в Торонто. С черните фигури 20-годишната българка изигра много спокойно партията си срещу водачката във временното..

публикувано на 10.04.24 в 12:35