Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за две футболни легенди – Гунди и Котков

Георги Аспарухов и Никола Котков
Снимка: архив

На 30 юни се навършват 50 години от гибелта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. През 1971 г. легендарните футболисти загиват трагично при катастрофа в прохода Витиня. Погребението на двамата нападатели на „Левски“ и националния отбор събира в София половин милион българи.

Половин век след трагичното събитие феновете на футбола в България продължават да разказват истории за тяхното спортно майсторство и човешки достойнства. За младите тези разкази са връзка между поколенията,  която изгражда характера и дава увереност, че в спорта достойнството и спортсменският дух имат смисъл.


Днес ръководство, служители, ветерани и привърженици на ПФК „Левски” поднесоха венци и цветя по случай годишнината от трагичната гибел на двете големи звезди на българския футбол.


Георги Аспарухов-Гунди е първият футбoлиcт, избирaн зa cпoртиcт нoмeр 1 нa cтрaнaтa. Вкарва голове нa нaй-cилнитe oтбoри в eпoхaтa – Aнглия, Пoртугaлия, Хoлaндия, Унгaрия, Бeлгия, Итaлия. В eврoтурниритe cъщo имa уникaлни пoкaзaтeли – 18 гoлa в 18 мaчa, кaтo има попадения във вратите на нaй-гoлeмитe имeнa зa eпoхaтa - Милaн и Бeнфикa.

Никoлa Кoткoв остава в историята като великолепен изпълнитeл нa cтaтичнитe пoлoжeния, но бeлeжи пo вcички възмoжни нaчини – cъc caмocтoятeлни рeйдoвe, вoлeтa, удaри oт вcякaкви диcтaнции.

Двамата се превръщат в незабравим футболен тандем. Вестта за трагичната им кончина отеква и извън пределите на България.

Трагедията подтиква популярния в България и тогавашна Македония народен певец Наско Джорлев от Струмица да създаде „Балада за Гунди и Котков“. Песента, в която са описани постиженията на футболния тандем, трагичните обстоятелства при които загиват и голямата мъка на феновете, е записана в малкото студио „Дискус“ в сръбския град Александровац. Баладата обаче е забранена в Югославия, тамошните власти я набеждават за пробългарска. В България пък се конфискуват налегално внасяните плочи с песента за Гунди и Котков.

Снимки: БГНЕС и архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полицията пази обществения ред с дронове на дербито “Левски” – ЦСКА София

Столичната дирекция на вътрешните работи ще използва видеонаблюдение и дронове, за да предотврати ескалация на напрежението от страна на фенове на днешния мач между вечните съперници “Левски” и ЦСКА София на столичния стадион “Васил Левски”. Засечените..

публикувано на 07.04.24 в 07:00
Нургюл Салимова

Второ реми за Нургюл Салимова на Турнира на претентентите в Торонто

Нургюл Салимова записа второ реми на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в канадския град Торонто. Двайсетгодишната българка, която игра с белите фигури, завърши наравно с китайката Лей Тинцзие – победителката в последното издание..

публикувано на 06.04.24 в 10:05

Нургюл Салимова представя България на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова е единствената, която ще представи България, на започващия днес в Торонто Турнир на претендентките за световната титла по шахмат, след като заслужи мястото си там с блестящото си представяне на Световната купа миналия септември, когато..

публикувано на 03.04.24 в 17:41