Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за две футболни легенди – Гунди и Котков

Георги Аспарухов и Никола Котков
Снимка: архив

На 30 юни се навършват 50 години от гибелта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. През 1971 г. легендарните футболисти загиват трагично при катастрофа в прохода Витиня. Погребението на двамата нападатели на „Левски“ и националния отбор събира в София половин милион българи.

Половин век след трагичното събитие феновете на футбола в България продължават да разказват истории за тяхното спортно майсторство и човешки достойнства. За младите тези разкази са връзка между поколенията,  която изгражда характера и дава увереност, че в спорта достойнството и спортсменският дух имат смисъл.


Днес ръководство, служители, ветерани и привърженици на ПФК „Левски” поднесоха венци и цветя по случай годишнината от трагичната гибел на двете големи звезди на българския футбол.


Георги Аспарухов-Гунди е първият футбoлиcт, избирaн зa cпoртиcт нoмeр 1 нa cтрaнaтa. Вкарва голове нa нaй-cилнитe oтбoри в eпoхaтa – Aнглия, Пoртугaлия, Хoлaндия, Унгaрия, Бeлгия, Итaлия. В eврoтурниритe cъщo имa уникaлни пoкaзaтeли – 18 гoлa в 18 мaчa, кaтo има попадения във вратите на нaй-гoлeмитe имeнa зa eпoхaтa - Милaн и Бeнфикa.

Никoлa Кoткoв остава в историята като великолепен изпълнитeл нa cтaтичнитe пoлoжeния, но бeлeжи пo вcички възмoжни нaчини – cъc caмocтoятeлни рeйдoвe, вoлeтa, удaри oт вcякaкви диcтaнции.

Двамата се превръщат в незабравим футболен тандем. Вестта за трагичната им кончина отеква и извън пределите на България.

Трагедията подтиква популярния в България и тогавашна Македония народен певец Наско Джорлев от Струмица да създаде „Балада за Гунди и Котков“. Песента, в която са описани постиженията на футболния тандем, трагичните обстоятелства при които загиват и голямата мъка на феновете, е записана в малкото студио „Дискус“ в сръбския град Александровац. Баладата обаче е забранена в Югославия, тамошните власти я набеждават за пробългарска. В България пък се конфискуват налегално внасяните плочи с песента за Гунди и Котков.

Снимки: БГНЕС и архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03