Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен хоров проект на сцената на НДК

Любими български песни в концерта на „Детския хор на България“

Снимка: ndk.bg

В началото на ХХ век Добри Христов, български композитор и диригент, съосновател и диригент на хорово дружество „Родна песен“ в София, създава „Родна песен нас навек ни свързва“ – химн на българските народни хорове, който повече от век е символ на хоровото дело у нас. Родната песен, както и грижата за укрепване на хоровото музициране сред подрастващите са в основата на „Детския хор на България“ – проект на Българския хоров съюз, ръководен от Славил Димитров – хоров и оркестров диригент.

Вече три дни над 300 деца и юноши, представители на десет хора от цялата страна, репетират усилено за концерта си в зала № 1 на НДК на 3 юли.




Съпроводът е поверен на Младежката филхармония „София“ при НМУ „Любомир Пипков“. Целта на проекта е да мотивира младите хористи, да ги обедини около идеята за развиване и популяризиране на българското хорово дело. Усилията на БХС и всички, ангажирани с „Детския хор на България“ се подкрепят от Националния фонд „Култура“, под патронажа на президента Румен Радев. В подготовката и осъществяването на концерта на 3 юли се включват два хора от София („Бодра смяна“ и Младежка хорова капела при НМУ „Л. Пипков“), два от Русе („Свети Георги Победоносец“ и„Дунавски вълни“), „Морски песъчинки“ – Бургас, „Орфей“ – Хасково, „Детска китка“ – Пловдив, „Бодра песен“ – Шумен и Хорова школа – Свиленград.

Специални гости в програмата са певците Орлин Горанов, Еделина Кънева, Мила Михова, Михаил Михайлов, а песните, които ще прозвучат под палката на Славил Димитров, са популярни и обичани от поколения – „Де е България“, „Обичам те, Родино“, „Хубава си, Татковино“, „Дъга“, „Детство мое“, „Какъв да стана“ и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15