Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорният събор „В сърцето на Граово” събра любителите на народните традиции

Снимка: facebook.com/Graovo.bg
Поляните край Църногорския манастир, до с.Гигинци, се изпълниха с почитатели на народното творчество, дошли за третото издание на фолклорния фестивал "В сърцето на Граово". Специален гост на събитието е Националният ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев”. В рамките на двата почивни дни организаторите са се постарали да представят културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, занаятите и духа на Граово. Съпътстващата програма включва и игрите на предците ни, надиграване с хора и ръченици, родови срещи, традиционна българска поясна борба, разходка с файтон. За ценителите на българските продукти има и фермерски пазар, изложение на манастирски стоки, както и ателиета за монашески ръкоделия и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50
Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55