Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически особености на изборния процес в България

Снимка: архив

Изборната рулетка отново се върти. Българските граждани избират депутати в 46-то Народно събрание. Демократичният изборен процес в страната ни има своите сериозни традиции. Още през 1879 г., малко след Освобождението си, България вече има модерно изборно законодателство, изградено по стандартите на Европа, припомня д-р Светослав Живков, гл. асистент в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В началната българска изборна практика обаче, деликатен бил въпросът за формирането на изборните бюра, където пряко се провеждал вотът. Как са били избиране тези, които трябвало да организират изборния процес и каква е била избирателната активност в началото на ХХ век – вижте ТУК.

Днес за първи път българските избиратели ще упражнят правото си на вот задължително чрез машинно гласуване. Хартиените бюлетини обаче не отиват в историята. Над 7 млн. са отпечатани за секциите, в които има по-малко от 300 избиратели, както и като подсигуряване в случай на авария с машините. Кога са въведени първите печатни бюлетини и пропорционалната избирателна система и що е то многократна негативна преференция? – разказва втората част от интервюто с д-р Светослав Живков.

Обзорът на историческите особености на изборния процес у нас логично ни отвежда във времето на социализма и последвалото възраждане демократичното начало в края на ХХ век. Как са избирани парламенти при безпартиен режим и дали политиците след 1989 г.успяха да дадат приемственост на демократичните традиции? – обяснява публикацията Българите гласуват не от вчера – част III, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15