Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летен празник на камерната музика

Мони Симеонов
Снимка: Албена Безовска

Повече от седмица НМУ „Любомир Пипков“ е домакин на Първия летен фестивал за камерна музика Quartet Intensive, в който участват млади български инструменталисти. Програмата включва обучение, лекции, презентации и концерт, затова думата „фестивал“ в случая не е съвсем изчерпателна. Но със сигурност е съвсем подходяща за този празник на младостта, която среща опита в лицето на известни чуждестранни и български педагози. Мони Симеонов, известен цигулар, който от години живее в САЩ и изнася концерти по цял свят, разказва:

„Досега съм бил част от 16 подобни фестивала в САЩ, Япония и Сингапур – в някои като ученик, в други като преподавател, но идеята да го направим и в София дойде от известната цигуларка Мидори, при която учих години наред. Тя предложи да планираме фестивала за лятото на 2022 г. Когато разбрахме, че рестрикциите по отношение на корона вируса в България са намалели, решихме да не чакаме. Със свои видеа кандидатстваха около 30 български ученици и студенти. Съставихме общо шест камерни групи – четири струнни квартета, струнен квинтет и клавирен квинтет. Целта е те да работят активно и след десет репетиции и десет урока по камерна музика с български преподаватели, да научат произведенията, които са им възложени. Това обикновено изисква повече време – един семестър, дори цяла учебна година, а сега, само след десет дни подготовка, те ще имат възможност да изпълнят тези сложни произведения за струнни ансамбли. Онлайн се провеждат и майсторски класове с преподаватели от цял свят, които са и известни изпълнители. В случая дистанционната форма ни помага, защото е невъзможно тези осем елитни и много ангажирани музиканти да бъдат събрани в България по едно и също време. Освен Мидори, онлайн преподават и цигуларите Таня Бекер-Бендер, Дмитрий Берлински, Итамар Зорман, Соломия Ивакив, виолончелистите Дейвид Гебер и Уей Ю, виолистът Матю Янг. Те самите са лауреати на най-големите конкурси в света, преподават в някои от най-авторитетните музикални учебни заведения в Европа, Азия и Северна Америка.“

В рамките на този фестивал-обучение видяхме Мони Симеонов и като атрактивен и завладяващ вниманието лектор. „Чистата техника“, „Обучението по света“ са заглавията на някои от лекциите, които той изнесе. Цигуларят сподели опит и знания за технически проблеми при струнните инструменти и „как да свирим без болка“, което е много важно за всички, които избират кариерата на изпълнител. В една от темите разгледа музикалните професии на бъдещето, в друга как да използваме мобилни приложения и интернет за по-бързо и по-ефикасно обучение.

Концертът на фестивалните камерни ансамбли е на 10 юли, в залата на НМУ „Любомир Пипков“ от 16 ч.
По думите на Мони Симеонов, вероятно ще продължи няколко часа, а за преподавателите и публиката ще бъде интересно и вълнуващо да чуят как са се справили младите изпълнители.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05