Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „Три морета“ дава надежда за по-интензивно развитие на региона

Снимка: president.bg

България е домакин на среща на лидерите от Инициативата „Три морета“. Подобен мащабен форум в страната ни се провежда за първи път след ротационното председателство на ЕС и заседанието на Европейския съвет в София през 2018 година. Сега, в българската столица са ръководители на страните от Източна Европа с излаз на Балтийско, Черно и Адриатическо море. Политическата инициатива за задълбочаване на свързаността между тези държави има своя първообраз в лицето на полският Интермариум, възникнал след Първата световна война, но бе възродена по време на среща на президентите на страните-участнички в хърватския град Дубровник през 2016г. През 2020-а, на среща на върха в Талин, България пое координационната роля в „Три морета“ от Естония.


„Срещата на върха в нашата столица е шеста поред за инициативата, успяла да се докаже като платформа за диалози, за сътрудничество в интерес на  икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност. Много често говорим с колегите си и добре разбираме, че необходимите средства за постигането му  надвишават това, с което разполагаме в момента“ – посочи в изказването си пред международния форум българският президент Румен Радев.

Той допълни, че България съзнава потенциала, с който разполага да получи подкрепа за развитие на приятелските си отношения с останалите страни и да прилага нови иновативни модели за бизнес и интелигентно развитие. През последната година ние всички се движим в тази посока, посочи Радев.

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън декларира пълна подкрепа за целите на инициативата „Три морета“. Регионът на Централна и Източна Европа има изключителен потенциал за развитие, заяви той във видеообръщение към участниците в срещата в София.


САЩ ще бъдат надежден партньор във всяка стъпка на страните от инициативата. Споделяме ангажимента да продължим да подобряваме интеграцията и свързаността в региона“ – изтъкна американският президент. Той акцентира върху необходимостта демокрациите да докажат, че могат да работят за народите си, като се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, изкоренявайки корупцията. „Като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да просперират в XXI век“, посочи Байдън.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също изтъкна подкрепата на страната си за целите на инициативата:

Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, но затова тя трябва да е част от европейските политики и инструменти. С европейския Зелен пакт и с инструмента за възстановяване NextGenerationEu вече разполагаме с два силни лоста за преодоляване на икономическата ситуация след Covid-19“, каза в София президентът на Федералната република.

Оптимистична прогноза за развитието на държавите от региона направи управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„По отношение на икономическата прогноза, най-накрая се вижда светлина в тунела. Това се дължи на смелостта на движещите политиките в региона. Светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата „Три морета“, отколкото за техните западни съседи. Това е така, защото очакваме, че 2021 година регионът ще достигне равнището на БВП от 2019-а, което изпреварва останалите държави от света. Растежът на БВП ще бъде 3,8%, което е двойно по-високо отколкото на останалите 15 държави членки на ЕС. Причината – свиването на икономиката, породено от Covid-19, се управлява по-добре. Това е добра новина, защото означава, че процесът на сближаване и конвергенция ще продължи.“

Георгиева посочи още ключовата роля на инициативата за инфраструктурата и свързаността за целия регион. „Изчислили сме, че на всяко 1 евро, изхарчено за инфраструктура, възвръщаемостта е 1,7 до 2,5 евро“, допълни тя.

Срещата на инициативата „Три морета“ днес бе съпроводена и от дискусии, посветени на енергетиката и иновациите. Форумът продължава и в петък, когато основните теми ще са свързани с мобилността и дигиталната свързаност.

Снимки: president.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19