Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са проекти със стабилен потенциал, в които да инвестира фондът „Три морета“

България предаде домакинството в политическата инициатива на Латвия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свързаността в науката, образованието и иновациите бяха акцентите в българското председателство на „Три морета“. Инициативата вече е достатъчно разпознаваема, както в региона на страните членки, така и в глобален мащаб, каза президентът Румен Радев, домакин на шестата срещата на върха, която се проведе в София.

Тя приключи с декларация на държавните ръководители на 12-те страни участнички от географския ареал между Адриатическо, Балтийско и Черно море. В документа се декларира политическата воля на държавите да работят за ускореното развитие на региона. На срещата е било договорено споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите на страните участнички.

„Реализацията на приоритетните проекти на инициативата „Три морета“ ще промени коренно ситуацията в устойчивото развитие на нашия регион и обществото като цяло. Постоянното развитие на тези проекти – деветдесет през 2021 г., показва нивото на нашите амбиции“, посочи Радев. По време на двудневните срещи българският държавен глава проведе редица двустранни срещи, сред които и с делегация конгресмени от Съединените щати, пред които е изтъкнал амбицията на страната ни да привлече повече инвестиции отвъд Океана, в области като информационните технологии и иновациите.

12-те държави, обединени от инициативата „Три морета“ имат на разположение капитал от близо 5 милиарда евро в рамките на специален Инвестиционен фонд. Очакванията са този фонд да генерира инвестиции на обща стойност 100 милиарда евро. Затова темата как най-удачно да бъде разпределен този ресурс в приоритетните за инициативата сектори − транспорт, енергетика и дигитализация, бе в центъра на дискусията в рамките на форума днес. Изводът е, че проектите, кандидатстващи за капитал пред Фонда, трябва да са със стабилен потенциал за развитие, което да гарантира дългосрочна възвръщаемост за инвестициите. Какви са основните предизвикателства за привличането на нов капитал в този фонд?

„Най-вече доверието – категорична е председателят на Инвестиционния фонд към Инициативата „Три морета“ Беата Дашинска-Музичка. – Същото като в живота, преди да дадеш пари на някого, ти трябва да му имаш доверие. Затова е важно да обясним на частните инвеститори по какви правила  ще изградим този фонд, как и за какво ще се отпуска финансиране. Друго важно нещо за частния инвеститор е да има достъп до средствата от фонда за целия регион – не за всяка държава по отделно.“

Управляващата инвестиционния фонд на Три морета посочи, че в света не липсват парични средства, а има недостиг на проекти. Това  е станало ясно от разговорите ѝ с финансисти от Канада, Финландия, Япония и Южна Корея.

„Ние окуражаваме и каним всеки, който има пари и желае да инвестира, да го направи в този инвестиционен фонд. Той предлага огромни възможности за инвестиции от цял свят.“

„Този тип държавни и частни инвестиции, за които говорим, не само водят със себе си по-голям растеж, но могат да направят работниците по-продуктивни, а оттам и да подпомогнат растежа в дългосрочен план – заяви по време на дискусията заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов.  – Знаем, че след икономическа криза, много често следва период на стагнация в публичния и частния сектор, най-вече що се отнася до инфраструктурата.

Страните членки на инициативата „Три морета“ са тясно свързани, благодарение на търговията. Нужна е обаче още работа по отношение на дигиталната, транспортната и енергийната свързаност“ – допълни Пеканов.

Показател за насоките, в които инвестира фондът към инициативата „Три морета“, е информацията, че в началото на месец юни той е придобил значителен дял от австрийска компания, чиято дейност е свързана с добив на енергия от възобновяеми източници. Сред активите, които притежава компанията е и соларен парк в България, край първомайското село Караджалово.


На церемония в НДК президентът Румен Радев връчи флага на инициативата на латвийския си колега. „Държавите от „Три морета“ трябва да бъдат единни при отстояване на важните приоритети, каза българският държавен глава и постави акцент върху укрепването на демокрацията и борбата с корупцията.

Дигитализацията и привличането на повече инвестиции в региона ще бъдат сред приоритетите в работата на Рига, заяви президентът на Латвия Егилс Левитс: „По време на срещата на върха в Рига през следващата година трябва да погледнем конкретно как да привличаме частни инвестиции в нашия регион, как да развиваме инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“.

Снимки: ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16