Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преодолян е проблемът с доставката на машините за германския град Есен

Близо 90 000 българи живеят в област Северен Рейн-Вестфалия, сочи статистиката на германските власти

Снимка: архив

Спокойно протича изборния ден в секцията в град Есен, част от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Към 11 часа местно време /12 ч. българско/ ситуацията е следната:

„Няма опашка пред секцията. Имаме около 120 успешно гласували“ – обясни в интервю за Радио България сънародникът ни Даниел Димов. – Ако сравним с миналите избори от тази година, активността е по-слаба. Тук на място сме, мотивирани сме и чакаме избирателите да гласуват в нашата секция.“

Даниел Димов

Даниел признава, че преди началото на изборния ден днес, изпитвал известни притеснения как ще се справят избирателите при гласуването с машина, но към момента, те остават безпочвени.

В секцията в Есен обаче не липсваха и проблеми в деня за размисъл. Причината – сгрешена доставка на машини, предназначени за други градове в региона.

„Не се наемам да кажа къде и как точно се е породил този проблем. Факт е, че се случи и ние просто отправихме един зов за помощ, защото не виждахме изход от създалата се ситуация – разказва Димов и допълва - Не бяхме сигурни как ще получим нашите, а тези, които получихме ще стигнат до Дармщат и Дуисбург – градовете, за които бяха предвидени. Благодарим за добре свършената работа на консулството във Франкфурт, които успяха да се справят с това логистично предизвикателство.“

Наложило се членовете на секционната комисия в Есен да изчакат почти до полунощ доставката на втората машина, тъй като не пристигнала в комплект с първата още следобед. Въпреки всичко, изборният ден започнал навреме.


Хората, упражнили правото си на глас в Есен на редовните парламентарни избори през април са били 563. По статистика на германските институции, в областта Северен Рейн- Вестфалия живеят около 90 000 българи.

Снимки: Даниел Димов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На първо четене депутатите одобриха Съвет за българите в чужбина

Да се създаде постоянно действащ Съвет за координация на политиките за българите зад граница, решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за българите, живеещи извън България. "Съветът ще спомага за разрешаването на въпроси от..

публикувано на 20.03.24 в 13:09
Снимка: Фейсбук/Българско училище „Кирил и Методий” в Париж

Ученици от Първа българска гимназия в Париж на посещение в Европарламента

Ученици от Първа българска гимназия в Париж ще посетят Европейския парламент в Брюксел на 20 март. Това съобщи БТА, позовавайки се на Камелия Конакчиева-Трибулен, ръководител на гимназията във френската столица. Петнадесет гимназисти с петима..

публикувано на 20.03.24 в 06:35
Посланик Георги Панайотов и Карол Куилън в Къщата музей на президента Удроу Уилсън

Българският посланик в САЩ влезе в Консултативния съвет на музея на Удроу Уилсън

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов е назначен за член на Консултативния съвет на Къщата музей на президента Удроу Уилсън, съобщи дипломатическото представителство във Вашингтон, предава БТА.Назначението е одобрено от Карол Куилън, президент..

публикувано на 19.03.24 в 13:14