Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни парламентарни избори 2021

Политиците гласуват за ...

Снимка: Ани Петрова

Президентът Румен Радев: „Гласувах за държава, която принадлежи на интереса на обществото“. Държавният глава изрази надеждата, че партиите ще подходят отговорно и конструктивно, за да оправдаят очакванията на гражданите. Той подчерта, че най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват. „Това не е само мярка да преодолеем всякакъв опит за преиначаване на нашия глас, това е начинът да осъзнаем, че ако искаме да имаме легитимно и стабилно правителство и парламент, трябва да ги направим такива“, заяви държавният глава“.



От избора на българските граждани днес, зависи бъдещето на държавата. „Призовавам всички да гласуват масово“, каза служебният премиер Стефан Янев, след като упражни правото си на глас. „Надявам се да бъде съставен кабинет след изборите. Всичко зависи от един предвидим и стабилен кабинет. Показахме нашата решимост да ограничим до минимум купения вот. В момента има масово полицейско присъствие в цялата страна“, заяви Янев.



Бившият премиер Бойко Борисов определи изборния ден като хаотичен: „Това, което доживя Европа да види – избори по венецуелски – тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века – посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува днес. – Влизат уж специалисти, пипат машините, обаждат се от Бурса, от Одрин, ужас… Ние няма да касираме избори, тези трябва да покажат докрай истинските си мутренски номера“, каза още Борисов.



Мая Манолова
 от „Изправи се! Мутри, вън!“ призова хората да гласуват, а нейният вот е отишъл, по думите ѝ: „за промяната, за обикновените хора и за това техните проблеми да бъдат решавани веднага…“.



За дълбока промяна и трансформация е гласувал и Христо Иванов
, съпредседател на „Демократична България“: „Оптимист съм, просто трябва да си свършим работата. Независимо от политическите убеждения на хората, призовавам: излезте и гласувайте…“.



Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува с машина на предсрочните парламентарни избори и отказа да прави изявления.



„Гласувах за една просперираща България – член на ЕС, на НАТО, на Еврозоната, на Шенген; за европейски доходи, за стабилност и не на последно място за дясно управление. Имаме право да избираме, а тези, които избират после имат право да изискват от нас“, заяви председателят на СДС Румен Христов. 



Лидерът на БСП Корнелия Нинова също е дала гласа си за продължаване на процеса на промяна. „Трябва да се направи кабинет. Мисля, че ще е по-ниска избирателната активност. И заради това, че е лято.“



„Призовавам всички да бъдем човечни и да гласуваме за бъдещето на нашите деца, за една държава с правила“, каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов, след като упражни правото си на глас и изрази надежда изборите да бъдат по-честни от тези през април.



Редактор: Елена Каркаланова
Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00