Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците в Шотландия са разочаровани, че не навсякъде има машини

Снимка: архив

Изборният ден в Шотландия също е спокоен. В интервю за Радио България нашата сънародничка Нели Олова, която от години организира провеждането на изборите в страната, обясни, че в Единбург секциите са две, а в Глазгоу, Абърдийн, Дънди и Пърт има по една. Тя направи сравнение на изборната активност за последните три парламентарни вота:

„През 2014 и 2017 година на парламентарните избори, в страната са гласували около 1000 души. През април тази година са гласували 1353 души. Не мисля, че ще успеем да достигнем това число до края на деня, защото много хора са си в България или на почивка другаде.“


По данни на шотландското вътрешно министерство от месец юни, броят на българите в Шотландия е около 10000 души, като в него се включват не само пълнолетните граждани, но и децата.

Нели Олова няма данни за трудности, появили се по време на изборния ден:

В Единбург е имало леко напрежение, защото там секциите са две. През април там гласуваха над 1000 души, заради съществуващото тогава ограничение за разкриване на до 35 секции в страни извън ЕС. Сега едната секция е с машина, а другата с хартиени бюлетини. ЦИК разпредели хората от списъка на две по азбучен ред, което ги е подразнило. Част от тях се налага да гласуват с хартиени бюлетини. В останалите секции се гласува с хартиени бюлетини. В Глазгоу има известно разочарование, че няма машини.“

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30