Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците в Шотландия са разочаровани, че не навсякъде има машини

Снимка: архив

Изборният ден в Шотландия също е спокоен. В интервю за Радио България нашата сънародничка Нели Олова, която от години организира провеждането на изборите в страната, обясни, че в Единбург секциите са две, а в Глазгоу, Абърдийн, Дънди и Пърт има по една. Тя направи сравнение на изборната активност за последните три парламентарни вота:

„През 2014 и 2017 година на парламентарните избори, в страната са гласували около 1000 души. През април тази година са гласували 1353 души. Не мисля, че ще успеем да достигнем това число до края на деня, защото много хора са си в България или на почивка другаде.“


По данни на шотландското вътрешно министерство от месец юни, броят на българите в Шотландия е около 10000 души, като в него се включват не само пълнолетните граждани, но и децата.

Нели Олова няма данни за трудности, появили се по време на изборния ден:

В Единбург е имало леко напрежение, защото там секциите са две. През април там гласуваха над 1000 души, заради съществуващото тогава ограничение за разкриване на до 35 секции в страни извън ЕС. Сега едната секция е с машина, а другата с хартиени бюлетини. ЦИК разпредели хората от списъка на две по азбучен ред, което ги е подразнило. Част от тях се налага да гласуват с хартиени бюлетини. В останалите секции се гласува с хартиени бюлетини. В Глазгоу има известно разочарование, че няма машини.“

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52
Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15