Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи политически реакции след вота

Снимка: БГНЕС

Разместване в първата тройка на партиите, които ще имат участие в 46-то Народно събрание показа паралелното преброяване на Агенция „Галъп“, партньор на БНР в отразяването на вота. Ето и реакциите на политическите сили след обявяването на първите резултати:

ИТН: Гласовете от чужбина ще ни поставят на първо място

Тошко Йорданов

В коментар след края на изборния ден заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов прогнозира в ефира на партийната телевизия „7/8“, че гласовете от чужбина ще поставят формацията на първо място. Според него, гласовете от чужбина ще подредят ИТН на първо място, ГЕРБ на второ, „Демократична България“ на трето и на четвърто – „БСП за България“.

„Днес беше един хубав ден за българската демокрация, защото това бяха най-честните избори досега. И не заради резултата на "Има такъв народ", а заради новите изборни правила, които ограничиха максимално купения вот, корпоративния вот и манипулациите с „мъртвите души“. Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов в профила си във Фейсбук. От публикацията му става ясно, че в 11 часа на 12 юли той ще обяви намеренията на политическата формация.

ГЕРБ: Очертава се правителство, което няма да носи политическа отговорност

Тома Биков

Очертава се България да бъде управлявана от правителство, което не може да носи отговорност, прогнозира на пресконференция Тома Биков от ГЕРБ. Това е първият коментар на партията след края на изборния ден. Според Биков следващият кабинет ще бъде сформиран задкулисно. „Очертава се коалиция на протестните партии в коалиция с БСП или ДПС, с министър-председател, който и да е той, който няма да носи политическа отговорност“, каза Биков.

БСП: Очаквахме повече

Корнелия Нинова

БСП препотвърждава резултата от април. Заради активната си кампания социалистите са очаквали повече. Това обяви на брифинг лидерът на левицата Корнелия Нинова. По думите ѝ, много от по-възрастните симпатизанти на БСП не са отишли да гласуват, заради задължителния машинен вот. Според нея е липсвал истински политически дебат в предизборната кампания, а новият парламент стартира с много ниска легитимност. Ако БСП окаже подкрепа на ИТН, тя няма да е безусловна, посочи Нинова.

Според екзитполовете до момента БСП се нарежда отново трета сила в парламента. Нинова смята, че 46-ият парламент трябва да състави редовно правителство, тъй като трети избори ще хвърлят страната в политически хаос.

„Демократична България“: Партиите на промяната да съставят кабинет

Христо Иванов

Новият парламент трябва да сформира кабинет. В това е убеден съпредседателят на нареждащата се според предварителните резултати от парламентарните избори четвърта „Демократична България“ Христо Иванов. В интервю за бТВ той каза, че сред най-важните задачи на новото управление е да се търси консенсус за дълбока реформа в правосъдието. 

Трите партии на промяната – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ – трябва да съумеят да съставят правителство, посочи в интервю за БНР Антоанета Цонева от „Демократична България“.

ДПС: Произведохме добри избори

Мустафа Карадайъ

„Произведохме добри избори. Ниската избирателна активност е и в следствие на периода, в който се провеждат избори, и заради машинното гласуване. ДПС запазва относителния си дял“. Това каза на пресконференция след края на изборния ден лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. 

Прогнозните резултати поставят ДПС на пето място от партиите, влизащи в парламента, без да се отчитат изборите в чужбина. За втори път тази година посланието на избирателите е за промяна на модела на едноличното управление, който имахме досега, коментира първите изборни резултати пред БНТ Хасан Азис, зам.-председател на ДПС и кмет на Кърджали. Той посочи, че България се нуждае от диалог: „Избирателите очакват партиите да седнат на масата, а не да се отричат едни други“.

„Изправи се, мутри вън“: Ще подкрепим всяко усилие за правителство

Адвокат Николай Хаджигенов

Политическа формация "Изправи се, мутри вън", която според прогнозите е шестата партия, влизаща в новия парламент, ще подкрепи всяко усилие за съставяне на правителство, което ще работи за промяната в България. Това каза пред БНР Николай Хаджигенов от  коалицията. „Готови сме да седнем и да разговаряме, готови сме и да подкрепим, но нещо умно. Глупаво е да се мерим кой е по-голям“, каза той.

„Възраждане“: Нашите проучвания показват, че имаме над 4%.

Костадин Костадинов

Патриотичната формация има 3% от гласовете според резултатите от паралелното броене, но лидерът ѝ Костадин Костадинов е убеден, че при крайните резултати ще надминат 4 % и ще влязат в парламента. „Възраждане" ще участва в управлението само и единствено самостоятелно, не виждаме политическа организация, с която бихме могли да си партнираме, макар че не бива да забравяме, че в политиката има платформи, програми и идеи“ – поясни Костадинов в интервю за БНР: „Можем да разговаряме с всяка политическа формация, която сподели нашите виждания по отношение на бъдещето на страната - да засилим националния ни суверенитет и политическите решения трябва да се вземат в София, а не в Брюксел или Вашингтон, да не влиза България в еврозоната.“

„Българските патриоти“ запазват мълчание до официалните резултати

От коалицията „Българските патриоти“ /ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ/, запазват мълчание за резултатите от вота. Евродепутатът и водач на листата във Варна Ангел Джамбазки заяви: „Нашето решение е да не коментираме, да не осъждаме, да не правим изявления преди официалните резултати, така че това, което мога да кажа, е, че благодаря на хората, които са ни подкрепили“.

Красимир Каракачанов

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, министър на отбраната в кабинета „Борисов 3“ изтъкна, че резултатът от изборите не е добър за партията, но този път трябва да бъде излъчено работещо правителство. Според екзитпола "Българските патриоти" не минават 4-процентната бариера, необходима за влизане в парламента.

Съставил: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25