Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Тодоров от Франция: Правителство „на всяка цена“ не може да произведе реформи

Пламена Тенева: Надявам се това да са последните парламентарни избори за тази година

Снимка: личен архив

„Гласувах с ясното съзнание, че никога няма да изберем перфектното управление, но мисля че когато човек е упражнил правото си на глас, той може после да държи сметка на новата власт. Надявам се, че съм гласувал за по-малкото зло!“, каза за Радио България Петър Тодоров, доктор по физика и IT специалист, който от 15 години живее и работи във Франция. Той не очаква в страната да настъпят радикални промени след 11 юли, но въпреки това се надява, че България ще поеме в правилната посока.


„Мисля, че най-централният въпрос, който се изтъква и от партньорите ни в ЕС, това е въпросът за върховенството на закона. Защото не може едно общество да функционира нормално ако властта не се отнася към всички по еднакъв начин. Мисля, че това е сфера, която не функционира добре в България и се надявам новата власт да започне реформа на съдебната система. Не съм убеден, че след 11 юли, независимо от резултатите, трябва да се състави правителство на всяка цена, защото една такава власт не може да произведе реформите, от които държавата спешно се нуждае.

Правителство „на всяка цена“ ще представлява обикновено разпределение на постове, ще се стигне до пълен политически блокаж. Подобна власт няма да успее да изведе страната от кризата и да я насочи в правилната посока. Смятам, че конституционната уредба на България много добре очертава ролята на служебния кабинет и гарантира стабилност на управлението. Видяхте какво се случи в Израел, където имаше няколко поредни парламентарни избори, докато накрая се реши, че страната ще поеме в нова посока.“


Според Петър Тодоров в момента в България има правителство и то функционира много добре. „Така е предвидено в конституционния ред и смятам, че ако има още едни избори, ако страната ни продължи да се придвижва по пътя, по който е поела, това ще е добре за всички“ – каза в заключение Петър Тодоров.

Пламена Тенева-Ман, обаче се надява тези избори да са били последните, в които сме гласували за парламент през настоящата година. Тя живее във френската столица и работи там като инженер повече от 20 години. „Надявам се, че вече ще има коалиционно правителство в България, да се стабилизират нещата в страната и да се успокоят хората“, сподели тя пред Радио България. Макар някои българи да поставят под съмнение необходимостта сънародниците ни зад граница да участват в изборния процес, Пламена е щастлива, че има тази възможност:


„Аз си оставам българка, пътувам редовно до България с цялото семейство и не изключвам възможността и да се върна един ден, със съпруга ми. България е важна част от моя живот.“

Сънародничката ни от Франция формулира и някои недостатъци в Изборното законодателство: „Сега гласуваме само за партии и нямаме право на преференциален вот“ – казва тя:

„Би било най-добре ние, от район „Чужбина“, да си имаме списък с наши кандидати за депутати, за които да гласуваме. Мисля, че това е справедливо, защото вече много хора пътуват, а и самите българи все по-често са извън страната. Затова е добре да има депутати, които специално да са запознати с проблемите на тези българи. Иначе промяната е добра в посока, че има повече изборни секции, което позволява по-спокойно да гласуваме. В Париж ние-българите сме активни, когато има избори. Дано не се налага, но ако има нови избори, пак ще излезем да гласуваме“.

Снимки: архив Петър Тодоров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атина е домакин на международен форум за българското образование зад граница

"Мисията учител по български език в многоезична среда. Предели на (не)възможното" е мотото на провеждащия се от 29 до 31 март в Атина международен форум, организиран по инициатива на лектората по български език и култура в Атинския университет...

публикувано на 29.03.24 в 15:49

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43