Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петър Тодоров от Франция: Правителство „на всяка цена“ не може да произведе реформи

Пламена Тенева: Надявам се това да са последните парламентарни избори за тази година

Снимка: личен архив

„Гласувах с ясното съзнание, че никога няма да изберем перфектното управление, но мисля че когато човек е упражнил правото си на глас, той може после да държи сметка на новата власт. Надявам се, че съм гласувал за по-малкото зло!“, каза за Радио България Петър Тодоров, доктор по физика и IT специалист, който от 15 години живее и работи във Франция. Той не очаква в страната да настъпят радикални промени след 11 юли, но въпреки това се надява, че България ще поеме в правилната посока.


„Мисля, че най-централният въпрос, който се изтъква и от партньорите ни в ЕС, това е въпросът за върховенството на закона. Защото не може едно общество да функционира нормално ако властта не се отнася към всички по еднакъв начин. Мисля, че това е сфера, която не функционира добре в България и се надявам новата власт да започне реформа на съдебната система. Не съм убеден, че след 11 юли, независимо от резултатите, трябва да се състави правителство на всяка цена, защото една такава власт не може да произведе реформите, от които държавата спешно се нуждае.

Правителство „на всяка цена“ ще представлява обикновено разпределение на постове, ще се стигне до пълен политически блокаж. Подобна власт няма да успее да изведе страната от кризата и да я насочи в правилната посока. Смятам, че конституционната уредба на България много добре очертава ролята на служебния кабинет и гарантира стабилност на управлението. Видяхте какво се случи в Израел, където имаше няколко поредни парламентарни избори, докато накрая се реши, че страната ще поеме в нова посока.“


Според Петър Тодоров в момента в България има правителство и то функционира много добре. „Така е предвидено в конституционния ред и смятам, че ако има още едни избори, ако страната ни продължи да се придвижва по пътя, по който е поела, това ще е добре за всички“ – каза в заключение Петър Тодоров.

Пламена Тенева-Ман, обаче се надява тези избори да са били последните, в които сме гласували за парламент през настоящата година. Тя живее във френската столица и работи там като инженер повече от 20 години. „Надявам се, че вече ще има коалиционно правителство в България, да се стабилизират нещата в страната и да се успокоят хората“, сподели тя пред Радио България. Макар някои българи да поставят под съмнение необходимостта сънародниците ни зад граница да участват в изборния процес, Пламена е щастлива, че има тази възможност:


„Аз си оставам българка, пътувам редовно до България с цялото семейство и не изключвам възможността и да се върна един ден, със съпруга ми. България е важна част от моя живот.“

Сънародничката ни от Франция формулира и някои недостатъци в Изборното законодателство: „Сега гласуваме само за партии и нямаме право на преференциален вот“ – казва тя:

„Би било най-добре ние, от район „Чужбина“, да си имаме списък с наши кандидати за депутати, за които да гласуваме. Мисля, че това е справедливо, защото вече много хора пътуват, а и самите българи все по-често са извън страната. Затова е добре да има депутати, които специално да са запознати с проблемите на тези българи. Иначе промяната е добра в посока, че има повече изборни секции, което позволява по-спокойно да гласуваме. В Париж ние-българите сме активни, когато има избори. Дано не се налага, но ако има нови избори, пак ще излезем да гласуваме“.

Снимки: архив Петър Тодоров

Още от категорията

Снимка: facebook/Асоциация-на-българските-училища-в-чужбина

В 43 неделни училища на 6 континента учат българчетата зад граница

Общо 373 са неделните училища, които провеждат обучение в чужбина през тази учебна година. Те се намират в 43 държави на 6 континента. В тях се обучават общо 34 296 ученици и кандидат-студенти, съобщи Министерството на образованието. През тази учебна..

публикувано на 08.12.21 в 16:15

Електронни помагала ще подпомагат обучението в българските училища зад граница

Висши училища в България разработиха електронни обучителни помагала по български език, история и география за учениците и учителите от българските училища в чужбина. Материалите бяха демонстрирани и обсъдени по време на Втория балкански форум под..

публикувано на 07.12.21 в 17:31

Българи от Хамбург на предпразнична онлайн среща

Българи от Хамбург организират онлайн среща, чрез която да създадат празнично настроение, посвещавайки няколко часа на българското слово, музика и традиции. Това е поредната проява на Клуба на българките и българските семейства в Хамбург, който..

публикувано на 03.12.21 в 16:37
Подкасти от БНР