Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата картина след предсрочния парламентарен вот

Снимка: БГНЕС

Пътят за промяна в управлението на България е открит - така журналистът Иван Гарелов коментира резултатите от вота, при които разликата между първата и втората парламентарни сили е изключително малка – под 1 %. Макар и да излязат с минимален аванс напред, за досегашните управляващи от ГЕРБ резултатът е по-скоро равносилен на поражение, нещо което не се е случвало в последните 12 години. Другата загуба е за ДПС – „партията загуби ролята си на балансьор, може би завинаги“- посочи експертът по политически комуникации Весислава Танчева.

Моите наблюдения по места са, че огромният отлив на гласове за ДПС не е от чужбина, от Турция или другаде, а е от собствените им редици – анализира тя в интервю за БНР. – Българските турци, които с години партията смяташе, че може да използва и мобилизира по всяко време на избори както си поиска, се отказаха да гласуват за тях. Това можете да го видите в градските секции в Търговище, Разград, Шумен. Другото, което се случи на тези избори е, че за първи път тежестта на купения вот е толкова малка, колкото може би никога не е била от началото на демократичните промени в България. В много голяма степен това се дължи на машинното гласуване, но също така и на невъзможността купеният вот да бъде контролиран, поради което партиите се отказаха да харчат пари за закупуването на гласове. Факт е, че в много голяма част от ромските секции избирателната активност е изумително ниска – там, където преди е била между 40 и 60%, сега е около 10 %."

Весислава Танчева

Според Весислава Танчева обвиняваната в липса на комуникация партия „Има такъв народ“ е заложила не на медийна предизборна кампания, а на такава на терен, с лични срещи с хората - „от керемида на керемида, от село на село“. Изборите през април им показаха, че техният резерв е именно там - провинциалната част от страната, онази България, която се вижда изключително трудно от жълтите павета, и която една не малка част от партиите буквално пренебрегват.

Разкритията за злоупотреби, които служебното правителство направи по отношение управлението на ГЕРБ би предизвикало сериозни загуби в напредналите демокрации.

„Тук в България ефектът беше ограничен – посочи Танчева. – Без съмнение има срив в доверието към ГЕРБ, но според мен той се компенсира от контролиран вот на държавната администрация и послушните към партията фирми, които инструктираха работещите как да гласуват, за да не си загубят препитанието.“

Изборите завършват с фотофиниш, трети вот би ударил сериозно партиите на промяната, прогнозира социологът Кънчо Стойчев. „Съставянето на редовно правителство е неизбежно. Какъв ще бъде неговият хоризонт е друг разговор“, каза той в интервю за БНР.

Кънчо Стойчев

„Струва ми се, че няма да се мине през излъчване на коалиция, а ще се върви по-скоро къмправителство на малцинството, подкрепено в парламента. Ще имаме изпълнителна власт, която ще бъде под постоянен, много силен парламентарен контрол. Най-важното, което се случи е , че ще имаме възстановена роля на българския парламент. Защото това е мястото, където трябва да има публичен диалог по всички важни теми, а не политиканстване.“

„Фундаментално политическата картината не се променя", смята политологът Христо Панчугов, преподавател в НБУ. Липсата на яснота защо предишния парламент не можа да състави правителство, е причина много избиратели да не намерят мотив да отидат да гласуват на 11 юли, което намира израз в изключително ниската избирателна активност в страната – 38,4% според паралелното броене на „Галъп“ . В тази ситуация някои анализатори обаче не изключват трето завъртане на изборната рулетка.

Христо Панчугов

„Според мен това, което се търси от българското общество в момента е ясна отговорност и ясна политическа визия. Тук не става въпрос за безпринципни договорки, а за това някой да поеме отговорността да начертае пътя от тук нататък и да си отгледа гръбнак, за да може да го извърви. Ако това не се случи сега, българските граждани ще накажат всички, които са участници в тази игра по-тежко, отколкото те си го представят. Т.е.трети възможни избори при тези тенденции, които наблюдаваме в момента, са твърде голям хазарт. Смятам, че българските политици няма да си позволят подобна игра – обстоятелствата ще ги притиснат да направят правителство, колкото и да е трудно това.“

Съставил: Елена Каркаланова
Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00