Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Величествената катедрала във Варна се нуждае от дарения за ремонт

Снимка: БНР

В сърцето на лятната българска столица Варна, се издига една от най-въздействащите сгради в града – катедралата "Св. Успение Богородично". Тя е първият голям храм у нас, изграден след Освобождението (1878г.), преди Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София. Величественият молитвен храм на варненци, превърнал се в един от символите на града, е сред акцентите в маршрутите на туристите.

Градежът на катедралния храм започнал веднага след полагането на основния камък от княз Александър І Батенберг на 22 август 1880г., предшествано от тържествен молебен. Името му - "Успение Пресвятии Богородици", е в памет на всерусийската императрица Мария Александровна - българска благодетелка и леля на княза. Одеският архитект Маас изработил проекта по модел на Петерховския храм в Петербург. За строежа му, продължил шест години, са използвани запазени дялани камъни от разрушената крепостна стена, а също и материали от околността на Варна.

Първата божествена Света литургия в катедралата била отслужена на 30 август 1886г., но вътрешното ѝ обзавеждане продължило и в следващите години. В края на януари 1890г. настоятелството взело решение да не се харчат излишни пари за камбанария, а да се повдигне кубето, „за да се чува камбаната из град Варна". Тя трябвало да бъде 100 пуда тежка, с надпис "В чест на Освободителя".

Сега, 140 години по-късно, храмът се нуждае от възстановяване. Варненци и местни строителни фирми, с подкрепата на Българското национално радио, подеха Национална дарителска кампания за събиране на средства за освежаването на фасадата. Камъкът, с който е изградена катедралата е песъчлив варовик, събирал от десетилетия прах и отлагания, включително агресивните изпарения от автомобилите. След почистването, той ще бъде запечатан с покритие, което да го защити поне за следващите 20 години.

Всеки, който желае да се включи в кампанията за възстановяването на храма може да го направи:
-  чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS KATEDRALA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1 на стойност 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.)
-  Банкова сметка в лева

АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ АД
ХРАМ СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
IBAN: BG63BUIN95611000681251
BIC: BUINBGSF

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58