Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български композитор е удостоен с престижна награда за филмова музика

Снимки: Facebook/Roumen Boyadjieff-junior

Произведение на българския композитор Румен Бояджиев-син преодоля конкуренция от над 140 творби и спечели престижен конкурс за филмова музика. Става дума за увертюрата към детската опера „Ледената кралица“, отличена на Международния конкурс за филмова музика NGC LAB. Председател на журито в музикалната надпревара е американският филмов композитор Хари Грегсън-Уилямс – създател на музиката към кинохитове като „Марсианецът“, „Хрониките на Нарния“ и др.

„Много се радвам, че той успя да чуе и да оцени това произведение. Конкуренцията е много голяма, защото това не е просто концертна класическа музика, а е и голям бизнес от световен мащаб“ – отбеляза в интервю за БНР композиторът Румен Бояджиев-син и допълни, че за него е привилегия да получи отличието за първо място.

Официалната церемония по награждаването ще се състои през есента в Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05