Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в дома на пчелите

Нестандартен начин за здравословна почивка и презареждане на организма

13
Снимка: личен архив

Представяте ли си, какво е да лежите и под вас да има 100-120 000 пчели? Ако въображението ви сега е малко изплашено, уверяваме ви, че е напълно безопасно, много полезно и най-вече – съвсем реално. Подобно преживяване може да имате съвсем близо до столичния град, в полите на Витоша. Този вид апитерапия, известна още като „сън с пчели“ или лечение с кошерен въздух вече набира популярност и в България.

От година насам в София функционира първата в града дървена къща с домакини – осем пчелни семейства. Пчелната къща е сбъдната мечта за Боряна Първанова. „Цял живот съм обичала пчелите и природата, без да имам ясен отговор защо. Може би като градско дете, без лято на село при баба и дядо, съм се привързала към това, което нямах“ – с усмивка разказва тя. 

Боряна Първанова
И така, след 25 години работа в офис с нормирано работно време, Боряна попада на една статия за ползите от кошерния въздух и пчелните стаи и решава да промени живота си завинаги. Установила, че в България има няколко „пчелни стаи“, но всички те са далеч от столицата.


Това е място, в което човек влиза и забравя за всичко около себе си – разказва Боряна Първанова. – Построена е върху кошери. Реално целият въздух, който е вътре в стаята преди това е минал през пчелното гнездо, там е филтриран през дробчетата на пчелите, обогатен е с прополиса и с изпаренията от нектара и прашеца, който събират. В пчелната стая освен аромата, който може да се усети, има и много силно енергийно поле. Когато пчелите пърхат се получава едно триене с въздуха, което генерира така нареченото биополе. Има замерване, че всеки един кошер е енергийна точка на земното кълбо. И другата полза са вибрациите на пчелите. Изследванията показват, че пчелите вибрират на същата честота, с която вибрира човешкото тяло и неговите органи. Повечето болки и дискомфорт, които усещаме в тялото си, са продиктувани именно от нарушаване на тези честоти на вибрации, т.е. тялото ни е изпаднало в дисбаланс. И когато си легнал и под теб има близо 120 000 пчелички, които вибрират в една честота, това спомага за синхронизирането на всичко в тялото ти и помагаш сам организмът да се пребори с болежките си.“


Доказано е, че почивката в пчелните стаи повишава имунитета на организма и оказва противовъзпалително, релаксиращо и тонизиращо действие. Изключително много помага при състояния на редица автоимунни заболявания на ставите, щитовидната жлеза, кожата, дихателната система. Но реално здравословно подобрение може да очакваме при направени поне 10-20 процедури всеки ден, уточнява Боряна. „Ако дойдем еднократно само за 30 минути или дори час, това е само еднократно презареждане на организма и моментно вдъхновение“.


Пчелните къщи „работят“ средно около три месеца в годината – от ранна пролет, докъм края на септември, ако времето е достатъчно топло. Българката е впечатлена от факта, че в Русия почти всеки пчелин има и такава къщичка, а в Словения апитуризмът се популяризира активно и вече се е превърнал в огромно перо за местния туризъм.

„В Канада също са често срещани, но там е много особено – правят ги буквално на полето. Човек ляга директно върху кошера и се захлупва с капак. За мен това изглежда много странно, но така въздухът много по-бързо се насища с преработения пчелен въздух, поради малкото пространство“, обяснява Боряна.

И тук следва логичният въпрос: Безопасно ли е? Напълно, категорична е тя. Като цяло пчелите са изключително миролюбиви същества, те не обичат да жилят. Правят го само когато се почувстват застрашени, пояснява Боряна. Вероятността да ви ужили пчела в пчелната стая не е по-голяма отколкото това да се случи и на улицата. 


А когато види пробудено любопитство, Боряна много обича да разказва интересни истории за пчелите, които нарича уникални същества. И за да бъде преживяването още по-обогатяващо, от няколко седмици в пчелната стая е поставен и стъклен кошер:

„Неговата единствена цел е хората да видят естественото жилище на пчелите. Може да се наблюдава как те работят, как събират нектар, как си предават информация една на друга. Доскоро те си отглеждаха майка и можеше да се види къде се развива майката на кошера, а аз имах късмета да видя и как тя се роди. Много често хората питат – как живеят пчелите, какво се случва в кошера. Ето тук може да се види всичко това“.

В най-смелите си мечти Боряна желае в София да има поне 10 пчелни къщички, за да може ползата от тях да бъде по-достъпна като логистика за хората.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50