Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

184 години от рождението на Апостола на свободата

Снимка: архив

„Свята и чиста република“ – такава мечтае България човекът, който я обиколи надлъж и шир, за да основе революционни комитети и да подготви Отечеството за свободата. Днес,18 юли 2021 г., се навършват 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – ЛЕВСКИ. И към местата, които напомнят за личността и делата му ще се прибави още едно – в Североизточна България. Тази вечер жителите и гостите община Ветрино тържествено ще осветят бюст-паметник на Васил Левски и ще положат венци в знак на признателност.

Денят, в който е роден националният ни герой е особено тържествен за родния му град Карлово. Тази година там се провежда XXX Народен събор, посветен на 184-та годишнина от рождението на Апостола и празника на града. Празничният ден там ще започне с тържествена Света литургия в храма „Св. Николай“ и ритуал по издигането на знамената на България и гр. Карлово, по време на който ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. Вечерта ще се състои традиционният тържествен митинг-заря.

Идеалите на Апостола на българската свобода живеят в сърцето на всеки родолюбив българин. Но посвещаването на Отечеството така, както го прави Левски – самоотвержено, безрезервно и последователно, като чели е трудно постижимо в съвременния свят, доминиран от материални изкушения и борба за власт.

Преди време ви срещнахме с един анонимен артист, за когото Левски е много повече от герой от историята ни – вижте публикацията: Васил Левски е мисия и вдъхновение от колекцията на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30