Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

184 години от рождението на Апостола на свободата

Снимка: архив

„Свята и чиста република“ – такава мечтае България човекът, който я обиколи надлъж и шир, за да основе революционни комитети и да подготви Отечеството за свободата. Днес,18 юли 2021 г., се навършват 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – ЛЕВСКИ. И към местата, които напомнят за личността и делата му ще се прибави още едно – в Североизточна България. Тази вечер жителите и гостите община Ветрино тържествено ще осветят бюст-паметник на Васил Левски и ще положат венци в знак на признателност.

Денят, в който е роден националният ни герой е особено тържествен за родния му град Карлово. Тази година там се провежда XXX Народен събор, посветен на 184-та годишнина от рождението на Апостола и празника на града. Празничният ден там ще започне с тържествена Света литургия в храма „Св. Николай“ и ритуал по издигането на знамената на България и гр. Карлово, по време на който ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. Вечерта ще се състои традиционният тържествен митинг-заря.

Идеалите на Апостола на българската свобода живеят в сърцето на всеки родолюбив българин. Но посвещаването на Отечеството така, както го прави Левски – самоотвержено, безрезервно и последователно, като чели е трудно постижимо в съвременния свят, доминиран от материални изкушения и борба за власт.

Преди време ви срещнахме с един анонимен артист, за когото Левски е много повече от герой от историята ни – вижте публикацията: Васил Левски е мисия и вдъхновение от колекцията на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15