Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22% повече са „работещите бедни“ от началото на годината

„Заплата за издръжка“ е нов ориентир в ЕС, с който ще се съизмерват труд и доходи

Снимка: БГНЕС

Макар и с ниски доходи, по-добре живеехме преди появата на пандемията, отколкото сега – казва известен български музикант. Работата ни намаля много, но сметките за вода, ток си вървят всеки месец, а в магазините всичко поскъпва, някои от най-необходимите неща станаха на двойна цена…

Същият проблем вълнува повечето от българските домакинства, които в сравнение с година назад, сега живеят с по-ниски и несигурни доходи. Наблюдението върху пазара на труда на КНСБ отчита ръст от 22% за тази година на хората, които са наети на минимална работна заплата. Това означава, че с около 40 хил. повече от м.г. са работещите за минимално трудово възнаграждение, което в България е 650 лв. Става въпрос за общо 493 хил. българи. В същото време необходимият доход за издръжка се е покачил и през юни 2021г., за да покрие месечните си разходи, на човек са били нужни 1069 лв.

От Института за пазарни изследвания на КНСБ изчисляват, че около 700 хиляди работещи в България всеки ден полагат труд по 8 часа и повече, а накрая влизат в категорията „работещи бедни“, тъй като заплатата им е равна или близка до минималната. „Това за нас е фундаментален проблем на функционирането на пазарната икономика“ – уточнява Пламен Димитров, президент на синдикалната организация и обяснява какво представлява показателят „Заплата за издръжка“:

Пламен Димитров

„Тя е базисен измерител на дохода от труд, който позволява на наетия работник един социално приемлив стандарт на живот. Т.е. заплатата трябва да стига, за да осигури и активно участие в социален живот на работещия – средства за свободното време, освен за храна и подслон. В ЕК и ЕП се обсъжда интензивно проект на директива за актуални минимални работни заплати в общността. Тази директива ще наложи общ критерии на държавите-членки - да се включи покупателната способност в съответната държава към формирането на минималната работна заплата (МРЗ).Настояваме в тази Директива да стане по-ясен ангажиментът на държавата членка, за да достигне минималната работна заплата до нивото „заплата за издръжка“ в кратък срок 4-5 години.“

Погледната през призмата на потребителската кошница „заплата за издръжка“ представлява ориентир за нивото на заплащане, което трябва да позволява на семейството разходи за храна, жилище образование, облекло, транспорт, съобщения, както и почивка и свободно време.

Разходите за храна у нас са над 36% от общите разходи за семейството, като само 6 % от тях са разходи за храна, приготвена в заведения за хранене – казва Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания.

Виолета Иванова

35% от домакинствата в страната са имали възможност да покрият разходите за издръжка през 2020 г. Потребителската кошница включва 479 стоки, сред които близо 1/3 са хранителните. В изчислението на „заплатата за издръжка“ не се включва употребата на алкохол и тютюн. Цените на хранителните стоки през настоящата година в България са нараснали с 3%, а нехранителните с близо 2%. Забележимо повишение на цените има при животински и растителни мазнини, като само олиото е с ръст от около 25%. Колкото по-бързо нарастват цените на стоки от първа необходимост, толкова повече се увеличава техният дял и намаляват разходните пера към други групи в потребителската кошница.“

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00