Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В чужбина имаше условия за масово гласуване, но не и нагласа

Димитър Димитров
Снимка: БГНЕС

Отсъствието на пълноценен район „Чужбина“ е сред причините за по-ниската избирателна активност зад граница, каза пред БНР Димитър Димитров от Централната избирателна комисия – ЦИК.

„Бяха създадени технически условия – машините, за масово гласуване, но нямаше такава нагласа сред избирателите. Има нарастване само в гласоподаването в Турция, но то няма нищо общо с драматичните предсказания. В Турция са гласували около 7000 души повече.“

Изводите от резултатите в чужбина са, че не е достатъчно да се създадат условия. Трябва да се отправят послания и да се предложат решения, които да събудят избирателите, заяви Димитров.

Проблемът в изборната нощ с протоколите от чужбина е организационен и административен – в много кратък период се обработва огромно количество. Всеки документ трябва да се обработи от поне двама членове на ЦИК, поясни комисарят.


Още от категорията

Президентът се срещна с делегация на македонските българи

Президентът Румен Радев прие делегация на българската общност в Северна Македония. Държавният глава определи като внушение, че с редовен парламент и правителство в България ще се отпуши членството на Северна Македония в ЕС. Докато не се реши по..

публикувано на 27.10.21 в 13:51
Говорителят на ЦИК Росица Матева

56 500 са подадените заявления за гласуване в чужбина

Централната избирателна комисия - ЦИК окончателно одобри броя на секциите в чужбина за изборите на 14 ноември. Ще се гласува на 756 места. Числото може и да се промени, защото все още се очаква разрешение от някои страни. Спрямо изборите на 11 юли 2021 г...

публикувано на 24.10.21 в 14:40

Без избирателни секции в гръцки курорти и острови, под въпрос до 4 ноември са и други секции

Централната избирателна комисия – ЦИК се съобрази с предложението на Министерството на външните работи, част от предвидените в Избирателния кодекс автоматични секции в Гърция да не бъдат разкривани за изборите на 14 ноември. Секции няма да има в..

публикувано на 24.10.21 в 13:23