Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде води „опитомяването“ на природата край Седемте рилски езера

Снимка: архив

Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака , Трилистника, Рибното и Долното езеро – не, няма да си говорим за анатомия или биология. Ще поговорим за магията, която само природата може да създаде, а ние хората, в стремежа си да я опитомим, често пъти я унищожаваме. Това са имената на Седемте рилски езера – те са сред най-невероятните природни забележителности в България, обединени в защитена територия от 1992 година. Най-посещавани от туристите (много от тях чужденци) са месеците юли и август, което е свързано и с посрещането на Слънчевата Нова година от последователите на учителя Петър Дънов. Всяка година в края на юли дъновисти от цялата страна и от чужбина започват изграждане на лагер, в който отсядат през следващите три седмици. Тази година, работната група, започва с подготовката на лагера на 22 юли. На 17 август, по традиция се организира почистване на целия район на езерата и на 19 август е забележителният танц в бели одежди Паневритмия около Бъбрека. 

През циркуса на Седемте рилски езера преминава и част от Европейския туристически маршрут Е4. За да улесни туристите и да направи по-достъпно и удобно съприкосновението до мястото, през миналото лято българската държава предприе т.нар. „реновиране“ на туристическите пътеки в района на Седемте рилски езера, по проект “Уcтoйчивo yпpaвлeниe нa нaциoнaлeн пapĸ “Pилa” - втopa фaзa, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. ” за близо 7,5 милиона лева. Но само няколко седмици след началото, обновяването на настилките и парапетите по туристическите пътеки беше спряно от прокуратурата и МОСВ, след като в социалните мрежи се появиха снимки на качени багери и тежка техника при езерото Бъбрека. 

Ремонтите и разкопките на пътя обаче и в момента продължават, твърдят туристи, които са били там през последните дни. При езерата се работи вече повече от месец, предимно в долната част на циркуса и около езерото Бъбрека, каза за БНР Божидар Докин от Спасителния отряд - Дупница. Пренасянето на строителни материали се прави само с коне, а от охраната на Националния парк "Рила" се следи да не се използва земекопна техника, категоричен е той.

„Сега правят пътеката, която тръгва от хижа Рилски езера в посока Бъбрека и при подходящи условия ще продължат изграждането на пътеката от седмото езеро към езерото Бъбрека.“

Вече са постлани около 300 метра пътеки, монтирана е и една част от парапетите по проекта. Планинарят и природозащитник от Кюстендил инженер Севдалин Атанасов е категоричен, че не трябва да има пътеки до Седемте рилски езера:

"До 2500 метра да правиш урбанизирана територия в планината - това за мен е престъпление".

Подобна е позицията и на Мая Щърбанова, кореспондент на БНР в Добрич: 

"Седемте рилски езера за мен не са атракция. Те са чудо на природата, за щастие от многото, с които сме дарени тук, в България. За първи път ги посетих преди три години, тогава все още не беше взето решението да се извърши т. нар. „облагородяване“. За мен цялата дейност горе буди едновременно недоумение  и възмущение. От новата хижа до езерото Бъбрека потокът от туристи се движи по новоизградените каменни пътеки. Съвсем вярно е, че някои от камъните вече не са стабилни и то без да е имало неблагоприятни метеорологични условия. Ако искахме да се разхождаме по алеи, да се подпираме по парапети, щяхме да го правим в парковете, в градовете. Горе, на над 1800 метра височина, всеки иска да забрави цивилизацията, да се откъсне, макар и за няколко часа от нея. Наистина за мен е възмутително настоятелното ни желание да оставяме човешкия си отпечатък навсякъде -  коментира Мая Щърбанова. - Пътят от Бъбрека нагоре към Сълзата вече е доста опасен, точно защото е изровен от така наречената облагородяваща човешка дейност. За мен този проект е едно от нещата, за които не можем да останем равнодушни. Той трябва да бъде прекратен, а как ще се извиняваме на природата, вероятно никога няма да разберем“.

В същото време „опитомяването“ на природата в Рила ще продължи. "По цял свят има такива пътеки и съоръжения - крайно време беше и при нас, на eзерата да ги има" е един от последните коментари по казуса на кмета на Сапарева баня Калин Гелев, под чиято юрисдикция е природната забележителност.

Припомняме ви, че през миналата година властите официално забраниха нерегламентирано и безконтролно движение на автомобили под Седемте рилски езера от 1 юли до края на септември. Изключение се прави за линейки, пожарни, горска техника. Дотогава всяко лято в социалните мрежи се появяваха снимки, на които се виждат джипове по единствения път от бариерата при началната станция до 17-я стълб на седалковия лифт. 

Снимки: архив, БГНЕС, Севдалин Атанасов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10