Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде води „опитомяването“ на природата край Седемте рилски езера

Снимка: архив

Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака , Трилистника, Рибното и Долното езеро – не, няма да си говорим за анатомия или биология. Ще поговорим за магията, която само природата може да създаде, а ние хората, в стремежа си да я опитомим, често пъти я унищожаваме. Това са имената на Седемте рилски езера – те са сред най-невероятните природни забележителности в България, обединени в защитена територия от 1992 година. Най-посещавани от туристите (много от тях чужденци) са месеците юли и август, което е свързано и с посрещането на Слънчевата Нова година от последователите на учителя Петър Дънов. Всяка година в края на юли дъновисти от цялата страна и от чужбина започват изграждане на лагер, в който отсядат през следващите три седмици. Тази година, работната група, започва с подготовката на лагера на 22 юли. На 17 август, по традиция се организира почистване на целия район на езерата и на 19 август е забележителният танц в бели одежди Паневритмия около Бъбрека. 

През циркуса на Седемте рилски езера преминава и част от Европейския туристически маршрут Е4. За да улесни туристите и да направи по-достъпно и удобно съприкосновението до мястото, през миналото лято българската държава предприе т.нар. „реновиране“ на туристическите пътеки в района на Седемте рилски езера, по проект “Уcтoйчивo yпpaвлeниe нa нaциoнaлeн пapĸ “Pилa” - втopa фaзa, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. ” за близо 7,5 милиона лева. Но само няколко седмици след началото, обновяването на настилките и парапетите по туристическите пътеки беше спряно от прокуратурата и МОСВ, след като в социалните мрежи се появиха снимки на качени багери и тежка техника при езерото Бъбрека. 

Ремонтите и разкопките на пътя обаче и в момента продължават, твърдят туристи, които са били там през последните дни. При езерата се работи вече повече от месец, предимно в долната част на циркуса и около езерото Бъбрека, каза за БНР Божидар Докин от Спасителния отряд - Дупница. Пренасянето на строителни материали се прави само с коне, а от охраната на Националния парк "Рила" се следи да не се използва земекопна техника, категоричен е той.

„Сега правят пътеката, която тръгва от хижа Рилски езера в посока Бъбрека и при подходящи условия ще продължат изграждането на пътеката от седмото езеро към езерото Бъбрека.“

Вече са постлани около 300 метра пътеки, монтирана е и една част от парапетите по проекта. Планинарят и природозащитник от Кюстендил инженер Севдалин Атанасов е категоричен, че не трябва да има пътеки до Седемте рилски езера:

"До 2500 метра да правиш урбанизирана територия в планината - това за мен е престъпление".

Подобна е позицията и на Мая Щърбанова, кореспондент на БНР в Добрич: 

"Седемте рилски езера за мен не са атракция. Те са чудо на природата, за щастие от многото, с които сме дарени тук, в България. За първи път ги посетих преди три години, тогава все още не беше взето решението да се извърши т. нар. „облагородяване“. За мен цялата дейност горе буди едновременно недоумение  и възмущение. От новата хижа до езерото Бъбрека потокът от туристи се движи по новоизградените каменни пътеки. Съвсем вярно е, че някои от камъните вече не са стабилни и то без да е имало неблагоприятни метеорологични условия. Ако искахме да се разхождаме по алеи, да се подпираме по парапети, щяхме да го правим в парковете, в градовете. Горе, на над 1800 метра височина, всеки иска да забрави цивилизацията, да се откъсне, макар и за няколко часа от нея. Наистина за мен е възмутително настоятелното ни желание да оставяме човешкия си отпечатък навсякъде -  коментира Мая Щърбанова. - Пътят от Бъбрека нагоре към Сълзата вече е доста опасен, точно защото е изровен от така наречената облагородяваща човешка дейност. За мен този проект е едно от нещата, за които не можем да останем равнодушни. Той трябва да бъде прекратен, а как ще се извиняваме на природата, вероятно никога няма да разберем“.

В същото време „опитомяването“ на природата в Рила ще продължи. "По цял свят има такива пътеки и съоръжения - крайно време беше и при нас, на eзерата да ги има" е един от последните коментари по казуса на кмета на Сапарева баня Калин Гелев, под чиято юрисдикция е природната забележителност.

Припомняме ви, че през миналата година властите официално забраниха нерегламентирано и безконтролно движение на автомобили под Седемте рилски езера от 1 юли до края на септември. Изключение се прави за линейки, пожарни, горска техника. Дотогава всяко лято в социалните мрежи се появяваха снимки, на които се виждат джипове по единствения път от бариерата при началната станция до 17-я стълб на седалковия лифт. 

Снимки: архив, БГНЕС, Севдалин Атанасов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10