Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва работа 46-ото Народно събрание

Снимка: Ани Петрова

Най-възрастният депутат – Мика Зайкова от партията “Има такъв народ”, ще удари парламентарния звънец, за да открие новия 46-и парламент на България. Само преди три месеца тя отново застана на парламентарната трибуна като временен председател, но животът на 45-ото Народно събрание продължи едва 25 дни. Нямам подготвена реч, но много искам да има правителство, защото на народа му омръзна да ходи на избори”, коментира доайенът и на новия парламент.


Първият парламентарен ден ще премине в старата и достолепна сграда, над централния вход на която е изписан девизът “Съединението прави силата”. Депутатите ще положат клетва и трябва да изберат председател и негови заместници. Очаква се Ива Митева от “Има такъв народ” и този път да бъде предложена да оглави институцията. Втората политическа сила ГЕРБ вероятно няма да излъчи своя кандидатура, а третата – БСП, ще излезе с решение в последния момент. Възможно е предишните заместници Атанас Атанасов от “Демократична България” и Татяна Дончева от “Изправи се! Мутри, вън!” да запазят постовете си и в този парламент.

В първия работен ден ще бъде внесено и предложението за изслушване на двама министри – на вътрешните работи Бойко Рашков и на правосъдието Янаки Стоилов. Поводът е искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, съобщи Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри, вън!”.

Най-важната задача пред народните представители обаче, е да изберат правителство. На няколко пъти президентът Румен Радев призова партиите да намерят пътя на разбирателството, за „да продължи демонтажа на порочния управленски модел, да се пресекат кражбите и да се намери изход от икономическата криза, несправедливостта и бедността“.

Според процедурата – след политически консултации, държавният глава връчва мандат за съставяне на кабинет на победителя в изборите. Това сега е “Има такъв народ”. Ако в седемдневен срок партията на Слави Трифонов не предложи състав за новото правителство, мандатът ще отиде при вторите – коалицията „ГЕРБ-СДС“. Ако и те не успеят, президентът има правото да избере на коя парламентарна група да връчи третия проучвателен мандат.

За да бъде избран премиер, а след това и кабинет, ще бъдат необходими гласовете на минимум 61 депутати и кворум от 121 души. В 46-ото Народно събрание “Има такъв народ” ще разполага с 65 депутати, ГЕРБ-СДС – с 63, “БСП за България” – с 36, “Демократична България” – с 34, ДПС – с 29 и “Изправи се! Мутри, вън!” – с 13.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30