Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва работа 46-ото Народно събрание

Снимка: Ани Петрова

Най-възрастният депутат – Мика Зайкова от партията “Има такъв народ”, ще удари парламентарния звънец, за да открие новия 46-и парламент на България. Само преди три месеца тя отново застана на парламентарната трибуна като временен председател, но животът на 45-ото Народно събрание продължи едва 25 дни. Нямам подготвена реч, но много искам да има правителство, защото на народа му омръзна да ходи на избори”, коментира доайенът и на новия парламент.


Първият парламентарен ден ще премине в старата и достолепна сграда, над централния вход на която е изписан девизът “Съединението прави силата”. Депутатите ще положат клетва и трябва да изберат председател и негови заместници. Очаква се Ива Митева от “Има такъв народ” и този път да бъде предложена да оглави институцията. Втората политическа сила ГЕРБ вероятно няма да излъчи своя кандидатура, а третата – БСП, ще излезе с решение в последния момент. Възможно е предишните заместници Атанас Атанасов от “Демократична България” и Татяна Дончева от “Изправи се! Мутри, вън!” да запазят постовете си и в този парламент.

В първия работен ден ще бъде внесено и предложението за изслушване на двама министри – на вътрешните работи Бойко Рашков и на правосъдието Янаки Стоилов. Поводът е искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, съобщи Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри, вън!”.

Най-важната задача пред народните представители обаче, е да изберат правителство. На няколко пъти президентът Румен Радев призова партиите да намерят пътя на разбирателството, за „да продължи демонтажа на порочния управленски модел, да се пресекат кражбите и да се намери изход от икономическата криза, несправедливостта и бедността“.

Според процедурата – след политически консултации, държавният глава връчва мандат за съставяне на кабинет на победителя в изборите. Това сега е “Има такъв народ”. Ако в седемдневен срок партията на Слави Трифонов не предложи състав за новото правителство, мандатът ще отиде при вторите – коалицията „ГЕРБ-СДС“. Ако и те не успеят, президентът има правото да избере на коя парламентарна група да връчи третия проучвателен мандат.

За да бъде избран премиер, а след това и кабинет, ще бъдат необходими гласовете на минимум 61 депутати и кворум от 121 души. В 46-ото Народно събрание “Има такъв народ” ще разполага с 65 депутати, ГЕРБ-СДС – с 63, “БСП за България” – с 36, “Демократична България” – с 34, ДПС – с 29 и “Изправи се! Мутри, вън!” – с 13.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35