Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоистории:

Измеренията на нощното небе край Крапец

7
Снимка: Михаил Минков

Михаил Минков е астрофотограф и графичен дизайнер, който изследва загадките на нощното небе с фотообектива. Екипът на предаването „Изотопия“ на БНР го предизвика да заснеме не посрещането на Джулай, а изпращането му. Той прие хвърлената ръкавица и пропътува стотици километри, за да снима последните мигове от емблематичния първи юли и нощното раждане на новия втори ден от месеца.

Времето му бе ограничено, а територията за действие – околностите на село Крапец и дивите северни плажове почти до границата ни с Румъния.

Въпреки че е майстор на астрофотографията и умее да разкрива само в кадър необятната красота на Млечния път, в тази задача той не успя да ни покаже звездите, защото времето не го позволи. Насред мъгла и изключително натрапчива влага, идваща към брега от морето, Мишо се впусна в среднощно приключение, за да разкрие български северни сияния от друго измерение.


„Струваше си!”, сподели фотографът на финала. Предизвикателството го извади от рутината на ежедневието, която за него – като семеен човек с две малки деца, всъщност е сладка и пълна с емоции.

Благодарение на камерата, която ползва и светлочувствителния сензор от висок клас, Михаил показва пейзажи, които човек не може да види с невъоръжено око. „Това е нещо, което не спира да ме мотивира да правя това, с което се занимавам. Ставам посред нощите, не съм доспал така или иначе с две деца. И когато отида да натисна копчето, чакам 20 секунди, за да се появи кадърът, и като видя цветовете, които по принцип с очите си не можем да видим, това е страхотна изненада. Да разкриеш нещо, което го има, но хората не могат да го видят – много е приятно!”.

Михаил опитва всеки месец да снима нови локации и така да поддържа удоволствието от астрофотографията. Признава, че Черноморският север му е любим: „Като пристигнах във Варна и тръгнах към Крапец, имах усещане на лека възбуда и удоволствие, предвкусваш миризмата на море и тези цъфнали лавандули, просто е уникално”.


Мисията да снима изпращането на Джулай има минорен фотофиниш: „За съжаление няма звезди, има доста облаци, но беше интересно, абстрактни форми, бурята определено идва!”, описа фотографът моментното настроение на морето. Той е доволен от работата си, макар че отразява тъжно и мрачно изпращане на Джулай. Все пак обича екстремното време, а резултатът от тази обич е повече от впечатляващ.

Снимки: Михаил Минков

Още произведения на Михаил Минков можете да видите ТУК и ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55