Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имената, които прославят България на международните театрални сцени

Снимка: архив

Тази седмица първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова, получи почетен знак „Посланик на дестинация България“ от министъра на туризма Стела Балтова.

Събитието се състоя само дни след като Бакалова мина по червения килим на кинофестивала в Кан, за да представи филма "Жените също плачат" на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова. Международният успех на 25-годишната бургазлийка със сигурност може да се определи като невероятен, но за щастие не и единствен.

Редица български театрални актьори и режисьори през последните десетилетия постигнаха огромни професионални успехи зад граници. Още през далечната 1865 г. възрожденецът Добри Войников създава в румънския град Браила българска любителска театрална трупа. 

Големият български пробив, разбира се, се осъществява след демократичните промени в страната ни през 1989 година, когато едни от най-добрите ни режисьори се установиха трайно и успешно в чужбина. 

Пример за това е Димитър Гочев, който приживе е поставен в класацията на първите десет най-добри немски режисьори и получава всички най-престижни театрални награди в Германия. След смъртта му на 20 октомври 2013 година, работата му е избрана за „фокусна тема” на Берлински театрални срещи – най-важното театрално събитие в Германия. 

Негов професионален спътник в немския театър е актьорът Самуел Финци. Въпреки че Финци продължава да се снима в български филми, той е сред водещите и най-интересни актьори в немския театър. 

Силни спектакли в Германия прави и режисьорът Теди Москов. 

Режисьорът Галин Стоев пък е театралният посланик на България във Франция.  От януари 2018 г. той е директор на театъра в Тулуза, Франция, а през 2019 г. е удостоен със степента Кавалер на ордена за изкуство и литература на Франция.

Няма как да пропуснем и името на български мим Герасим Дишлиев, ученик на големия Марсел Марсо и първият и единствен засега българин в „Цирк дю Солей“.
Още за българските театрални успехи и имената, които разгръщат родното светоусещане зад граница ви припомняме с един материал от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15