Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Митева отново е председател на парламента

Снимка: БГНЕС

Готовност за диалог и съставяне на ново правителство до две седмици беше заявена от трибуната на започналото работа днес ново 46-о Народно събрание. 

Със 137 гласа „за“, един „против“ и 99 „въздържал се“ Ива Митева от „Има такъв народ“ е избрана за председател на парламента. Тя бе подкрепена от „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и частично от ДПС. От ГЕРБ и БСП се въздържаха. Против гласува само Георги Кадиев от левицата. Обяснявайки отрицателния си вот Кадиев заяви, че причината е липсата на диалог при издигането на кандидатурата.

За заместници на Митева са избрани Виктория Василева от „Има такъв народ“, Росица Кирова – от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин – от „БСП за България“, Атанас Атанасов – от „Демократична България“, Мукаддес Налбант – от ДПС, и Татяна Дончева от „Изправи се БГ, ние идваме“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11

За проектосъстава на служебния кабинет и логиката в политическата ситуация у нас

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи преди дни състав на служебно правителство, което да управлява страната в следващите месеци до изборите "2 в 1" – за национален и европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни...

публикувано на 08.04.24 в 11:25
Мария Габриел

Мария Габриел представя външнополитическата стратегия на България

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел ще представи днес в Министерството на външните работи проект на външнополитическа стратегия на България. Документът е изготвен след широко експертно и обществено обсъждане. Стратегията има..

публикувано на 08.04.24 в 05:10