Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да оцелееш от Титаник и да завещаеш историята си на троянския балкан

Историята на Кальо Ненов от село Бели осъм

Снимка: архив

Троянското село Бели Осъм привлича туристи с красивата си природа, запазените занаяти и вкусните местни гозби. Малцина обаче подозират, че изгубеното сред дебрите на Балкана селце е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти век.

„Открийте новия свят на Земята!”, „Тръгнете за Америка – люлката на благоденствието” – тези призиви, разлепени из троянския край променят съдбите на десетки наши сънародници. Годината е 1912. На дългата опашка за така мечтания билет за най-големия дотогава кораб в света – „Титаник“, пред кантората на пътническата агенция се нарежда и 16-годишният Кальо Ненов.

А историята е красноречива за развръзката. Пътят към светлото бъдеще приключва само за 2 часа и 40 минути, на 15 април същата година, с потъването лайнера.Загиват около 1500 души пътници и екипаж. Точният брой на българите на борда му не е установен – по данни на „Лойд“ (Lloyd’s) загиналите са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка. Не и героят на нашата история – Кальо Ненов. Какво се случва с него, как оцелява от трагедията и защо днес къщата му е превърната в етнографски комплекс, съдържащ уникална музейна сбирка, която привлича туристи в троянския Балкан, ви разказваме с поредния материал от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30