Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да оцелееш от Титаник и да завещаеш историята си на троянския балкан

Историята на Кальо Ненов от село Бели осъм

Снимка: архив

Троянското село Бели Осъм привлича туристи с красивата си природа, запазените занаяти и вкусните местни гозби. Малцина обаче подозират, че изгубеното сред дебрите на Балкана селце е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти век.

„Открийте новия свят на Земята!”, „Тръгнете за Америка – люлката на благоденствието” – тези призиви, разлепени из троянския край променят съдбите на десетки наши сънародници. Годината е 1912. На дългата опашка за така мечтания билет за най-големия дотогава кораб в света – „Титаник“, пред кантората на пътническата агенция се нарежда и 16-годишният Кальо Ненов.

А историята е красноречива за развръзката. Пътят към светлото бъдеще приключва само за 2 часа и 40 минути, на 15 април същата година, с потъването лайнера.Загиват около 1500 души пътници и екипаж. Точният брой на българите на борда му не е установен – по данни на „Лойд“ (Lloyd’s) загиналите са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка. Не и героят на нашата история – Кальо Ненов. Какво се случва с него, как оцелява от трагедията и защо днес къщата му е превърната в етнографски комплекс, съдържащ уникална музейна сбирка, която привлича туристи в троянския Балкан, ви разказваме с поредния материал от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Просфорният печат придава ритуален характер на хляба

Изключително важен елемент в българската традиционна култура е хлябът, и неслучайно съществуват редица ритуали и тайнства, свързани с неговото приготвяне и оформление. За да придобие хлябът статут на празничен или възможност да участва в Светата..

публикувано на 28.12.20 в 07:15

За силата на думите – български поговорки и вярвания

Вярваме или не в енергията на думите, които изричаме, ние и до днес придружаваме всички празници с пожелания. Традиционни или съчинени според случая, те са съвременни наричания за здраве, дълголетие, щастие и късмет. Особено когато случаят бележи ново..

публикувано на 27.12.20 в 06:20

Стъклените коледни играчки отразяват празничната магия

Коледното дръвче е притегателния център, около който се събира всяко семейство в настоящите светли дни. И макар повечето от нас вече да са отворили подаръците, които дядо Коледа е сложил под елхата, символът на празника продължава да искри във всеки..

публикувано на 26.12.20 в 06:30