Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да оцелееш от Титаник и да завещаеш историята си на троянския балкан

Историята на Кальо Ненов от село Бели осъм

Снимка: архив

Троянското село Бели Осъм привлича туристи с красивата си природа, запазените занаяти и вкусните местни гозби. Малцина обаче подозират, че изгубеното сред дебрите на Балкана селце е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти век.

„Открийте новия свят на Земята!”, „Тръгнете за Америка – люлката на благоденствието” – тези призиви, разлепени из троянския край променят съдбите на десетки наши сънародници. Годината е 1912. На дългата опашка за така мечтания билет за най-големия дотогава кораб в света – „Титаник“, пред кантората на пътническата агенция се нарежда и 16-годишният Кальо Ненов.

А историята е красноречива за развръзката. Пътят към светлото бъдеще приключва само за 2 часа и 40 минути, на 15 април същата година, с потъването лайнера.Загиват около 1500 души пътници и екипаж. Точният брой на българите на борда му не е установен – по данни на „Лойд“ (Lloyd’s) загиналите са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка. Не и героят на нашата история – Кальо Ненов. Какво се случва с него, как оцелява от трагедията и защо днес къщата му е превърната в етнографски комплекс, съдържащ уникална музейна сбирка, която привлича туристи в троянския Балкан, ви разказваме с поредния материал от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдни вечер в традиционната българска култура

Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..

публикувано на 24.12.23 в 06:05
Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05