Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени от БАН разработват обещаваща алтернатива за устойчиво използване на енергия

Снимка: bas.bg

Нарастващият брой на населението в глобален мащаб и бързото индустриално развитие са сред основните фактори за динамичните изменения в климата. От своя страна високото съдържание на въглероден диоксид във въздуха предизвиква засилване на парниковия ефект в атмосферата. Големите наводнения в Германия от последните дни са един от най-скорошните примери за последствията от глобалното затопляне и промяната в климата в световен мащаб.

Основен метод за справяне с проблема е преминаването към горива с нулеви емисии, които не отделят въглероден диоксид и са екологично чисти. Такъв преносител на енергия е водородът, който е и сред най-обещаващите алтернативи за съхранение на енергия.

Именно в тази посока учени от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към  Българската академия на науките (БАН) разработват нови методи за производство на водород, чрез които да предотвратят прогресивното изменение на климата. Ръководител на проекта е младата д-р Елица Петкучева, която е финалист и в програмата „Най-изявените млади личности на България 2020“. Според нея такава иновация може да доведе до значително намаляване на общото производство на енергия от изкопаеми горива. Конкретната цел е оптимизиране на състава и структурата на използваните катализатори за производство на водород, чрез повишаване на енергийната ефективност и понижаване на цената на получените електроди. „Вярваме в успеха на проекта и мащабния принос, който може да добие“, коментира д-р Елица Петкучева.

Припомняме, че през последните няколко години Българската академия на науките насочва основния си фокус върху разработването на иновативни проекти, които се ръководят от докторантите на Академията. Друг обещаващ проект на БАН е тестването на иновативна терапия за лечение на рак, която таргетира предимно злокачествените туморни образувания и е възможно най-щадяща за здравите клетки. Проектът се ръководи от д-р Мария Шрьодер, която разработва ново вещество с изразено избирателно противотуморно действие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ген. Съби Събев

Почина генерал Съби Събев - първият национален представител на България в НАТО

Почина генерал-майорът от резерва Съби Събев. От 1 октомври 2002 до 23 декември 2004 г. е той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел. "Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за..

публикувано на 24.03.24 в 12:33

Община Бургас предоставя полезна информация и услуги в онлайн среда

Дигиталното портфолио на местната власт в Бургас, известно като "Смарт Бургас“ вече има ново попълнение –  чатботът "Смарти" . Това е полезен дигитален инструмент, който обединява услугите на Общината в популярен и лесен за достъп и интеракция канал...

публикувано на 24.03.24 в 10:45

С мотошествие Фондация „Искам бебе“ отбелязва 17-ия си рожден ден

Фондация „Искам бебе“ отбелязва днес 17-ия си рожден ден с мотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки. То ще потегли в 11:30 часа от "Княз Александър І" към Университета за национално и световно стопанство, където обществеността ще бъде..

публикувано на 24.03.24 в 10:18