Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Франция, Великобритания, Испания, Португалия, Нидерландия, Гърция и Кипър въвеждат нови правила за неваксинираните. От полунощ на 18.07 пристигащите от Великобритания, Испания, Португалия, Нидерландия, Гърция и Кипър, които не са ваксинирани, трябва да представят отрицателен PCR или бърз антигенен тест, направен в последните 24 часа преди отпътуването, а не както досега в последните 72 часа. Тест за Covid-19 не е необходим за деца до 12 години включително.

Променят се правилата, при които ще се признава пълната имунизация срещу вируса. За целта е необходимо поставянето на две дози от ваксините Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield и изминал 7, а не 14-дневен срок след втората доза. За ваксината с една доза Janssen, трябва да изминат 28 дни след поставянето.

Припомняме, че за влизане във Франция от страните, попадащи в оранжева зона /включително Великобритания/ и червена зона е необходимо да са налице строго определени причини, посочени на следната интернет страница / https://bit.ly/3zrZzDP /

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на телефон 0033145518590 или в извънработно време на телефон 0033623180993.

Не е необходима карантина за пристигащите в Англия и Шотландия от нашата страна

Считано от 4:00 ч. на 19 юли, отпада карантината за пристигащите от България в Англия и Шотландия. България е добавена към зеления списък на Англия. На 15 юли правителството на Шотландия също взе решение да постави България в зеления лист, докато правителството на Уелс още не се е произнесло.

Това означава, че от тази дата българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им са били в държава от зеления списък, няма да подлежат на 10-дневна карантина при пристигането им.

Преди пътуването, българите ще трябва да попълнят формуляр за локализация на пътници (PLF), 48 часа преди тяхното пътуване, да  направят тест за Covid-19 до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване и да резервират и заплатят Covid-19 тест за втория ден след пристигането им.

След пристигането им в Англия, сънародниците ни трябва да направят Covid-19 тест в рамките на най-много два дни.

Карантина няма да е необходима, освен ако резултатът от теста не е положителен. Самоизолация е необходима и ако приложението NHS Test & Trace ги уведоми, че са пътували с някого, засечен с положителен Covid-тест.

Правилата важат и за лицата, които са напълно имунизирани.

Ирландия забавя отпускането на противоепидемичните мерки

Ирландия ще изчака няколко седмици, преди да обмисли следващо облекчаване на ограниченията за Covid-19, заяви вицепремиерът Лео Вараскар. От понеделник закритите части на баровете и ресторантите ще бъдат отворени за първи път от началото на годината. Право да ги посещават обаче ще имат само напълно ваксинираните клиенти. Засега нощните клубове и концертните зали остават затворени. Строгите ограничения оставиха 18.3% от гражданите в трудоспособна възраст без работа. Повече от половината от тях са на временни обезщетения за безработица.

Бързото разпространение на "Делта" варианта увеличи новите случаи до 246 на 100 000 жители от 93 преди месец. Програмата за ваксинация в Ирландия в момента се изпълнява бързо и в резултат – 66% от възрастното население е напълно ваксинирано, а 80% е защитено частично с първата от двете дози.

Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия обмислят ограничения за придвижването през границите си Разпространението на нови щамове на коронавирус и усложняващата се епидемиологична обстановка може да наложи допълнителни ограничения за движението на граждани през границите на страните от Централна Европа. Чешкият външен министър Якуб Кулганек обяви това пред репортери, по време на среща на външните министри на Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия в град Мелник край Прага, съобщава ТАСС.

Страните, чиито външни министри се срещнаха в Мелник, възнамеряват да координират помежду си въвеждането на ограничителни мерки за преминаване на границата. "Искаме да информираме нашите граждани предварително за предстоящите ограничения", каза Кулганек. Външните министри на Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия са категорични, че най-ефективното оръжие в борбата срещу Covid-19 е ваксинирането на населението. Във връзка с това, словашкият министър Иван Корчок коментира, че неговата страна позволява на гражданите, които са напълно имунизирани, да влизат на нейна територия, без да им бъде налагана двуседмична карантина.

Възможни са нови по-опасни мутации на Covid-19 от варианта Делта

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус /Tedros Ghebreyesus/  алармира за по-опасен щам на Covid-19 от варианта Делта, в изказването си пред 138-ата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) в Токио, съобщава ТАСС.  "Колкото повече се разпространява вирусът, толкова повече варианти ще се появят, с потенциал да станат дори по-опасни от Делта варианта, който нанася толкова много щети в момента. При по-голям брой мутации е възможно, някоя от тях да не се повлияе от ваксините и това отново да ни върне в самото начало", каза той.

Гебрейсус смята, че причината светът да не може да сложи край на пандемията, е липсата на политическа ангажираност. Според него, ваксинацията на 70% от населението на всяка страна до средата на следващата година не само ще спре пандемията на коронавируса, но и ще позволи рестартиране на световната икономика.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Наградиха прокурори за предотвратен наркотрафик

Прокурорите Дияна Иванова и Димитър Кайряков от Варненска окръжна прокуратура бяха наградени с грамоти от конкурса в памет на италианския им колега Джовани Фалконе. Отличията им връчи окръжният прокурор Красимир Конов. Под мотото "Страхливият..

публикувано на 26.11.21 в 12:58
Мустафа Хаджи

Мюсюлманите ще поменат загиналите в с. Рояк и на магистрала „Струма“

На 26 ноември във всички джамии в България ще има петъчна молитва и помен за трагично загиналите в дома за възрастни хора в с. Рояк и в изгорелия автобус на магистрала "Струма". Главният мюфтия Мустафа Хаджи призова да разберем, че този свят не се..

публикувано на 26.11.21 в 09:57

Трицифрено остава числото на починалите от Covid-19 за денонощието

2370 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. 79,8% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 8 на сто от направените 30 737 теста, сочи порталът coronavirus.bg. Регистрираните активно болни са 105 178. От..

публикувано на 26.11.21 в 08:41