Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха политическите консултации при президента

Снимка: БГНЕС

"Ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС, защото това би било токсична прегръдка", заяви Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" в началото на консултациите с президента. Формацията обяви, че ще подкрепи кабинет, чийто приоритет са повишаване на доходите, включително на най-уязвимите, компенсации за бизнеса и съдебната реформа.
“Силно се надявам да се намерят общи пресечни точки на приоритети, цели, ценности, да се намери разумният компромис, така че да съставим по възможно най-бързия начин кабинет“, заяви президентът Румен Радев в рамките на консултациите. Той посочи, че решения трябва да се намерят на редица проблеми, свързани със законодателния процес, контрол на изпълнителната власт, изкореняване на лобизма, демонтаж на порочния управленски модел.
На срещата си с президента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за възстановяване на нормалността в политиката, като посочи, че за това е нужен диалог. "От историческа важност в момента е съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение. По-важното е каква програма ще се изпълнява"", посочи Карадайъ.​
„Като първа стъпка ще отговорим на поканата за разговори на ИТН утре, където ще видим какво ще предложат", каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова. По време на консултацията с президента тя заяви, че ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, социалистите ще се опитат да съставят правителство.
Христо Иванов председателат на парламентарната група "Демократична България" заяви пред президента, че обединението е готово да допринесе за съставянето на редовно правителство, но няма да направи това на всяка цена.
Президентът Румен Радев започна консултации с партията „Има такъв народ“ за връчване на мандат за съставяне на правителство. „Нека тезата отиваме на предсрочни избори да я оставим на заден план. Нека да се изчерпят всички опции“, призова президенът.
Разбираме, че отговорността е наша като победители в парламентарните избори. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет, отговори Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. „От друга страна се надяваме останалите политически партии, изключвам ГЕРБ, също да надскочат някои свои партийни цели“. Ние ще предложим кабинет, обеща Йорданов и уточни, че вариантът за отиване на предсрочни избори ще има ако останалите партии подходят тясно партийно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35