Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, ще предложи МВнР

Снимка: mfa.bg

На пресконференция в София министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че ще бъдат предложени промени в Изборния кодекс, които да позволят на българските граждани в чужбина с активна регистрация да гласуват по пощата, както и да бъде създадена Районна избирателна комисия „Чужбина“. Това ще са част от препоръките, които външното ни министерство ще изпрати до ЦИК и Народното събрание в анализа си за вота от 11 юли.

Равносметката от проведените изборите за народни представители в чужбина показва, че за първи път зад граница са били разкрити толкова много секции – 782, на територията на 68 държави. Общо в тях правото си на глас са упражнили 173 843 български граждани, което е с 4 % по-малко в сравнение с предходните избории на 4 април.

Анализът показва и, че в 273 секции с машини са гласували 89 595 души, а в 509 секции с  бюлетини - 84 248. Няма случай на преминаване от гласуване с машини към гласуване с бюлетини в секциите извън страната.

Най-голям брой гласували регистрират секциите в Никити, Гърция – 1382, Неа Парамос, Гърция – 1093 и в Генералното ни консулство в Мюнхен – 879. Най-малко са гласувалите в двете секции в Бразилия - в Сао Пауло и в българското посолство в Бразилия, където гласуваха по 9 души, въпреки подадените необходими 40 заявления за гласуване.

Като "Ефект 35" от Министерството на външните работи определиха резултатите от страните извън ЕС, където след промените в Изборния кодекс отпадна ограничението за разкриването на до 35 секции. Във Великобритания секциите от 35 станаха 135, а броят на гласувалите е същият, въпреки увеличението от 286%. В САЩ са гласували по-малко български граждани, а в Турция увеличението е минимално, въпреки че бяха разкрити с 220% повече секции.

Предстоящите президентски избори ще създадат пред МВнР сериозни предизвикателства, свързани с кратките срокове, очаквания голям брой секции, както и от човешки, финансов и технически характер, смята външният министър Светлан Стоев.  Според прогнозите на МВнР, броят на автоматично разкритите секции зад граница за президентския вот, съгласно сега действащия Изборен кодекс и спрямо броя на гласувалите на изборите за НС през юли 2021 г., ще бъде 713. Сред тях в 216 ще се гласува с машини. Общият брои секции би бил около 900-1000, като се отчете и броят на секциите, които ще бъдат образувани по брой подадени заявления, изчисляват експертите на външното ни министерство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Банатски българи от Винга са специалните гости на фолклорния фестивал "Верея" в Чикаго

В последните три от тази седмица в Чикаго отново ще се вият български хора, ще думкат тъпани, а гайдите ще надвикват шумотевицата, за да пренесат присъстващите в простора на Родопите, Пирин или Балкана. 14-ото издание на най-големия български..

публикувано на 25.04.24 в 15:24

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05