Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостигът на медици и медицински сестри – хроничен проблем в здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Над 500 медици напускат България годишно. Покрай Ковид кризата и натиска върху здравната система недостигът на здравни работници достигна критична точка. Статистиката е повече от стряскаща – в лечебните заведения недостигат 470 лекари и 26 000 медицински сестри. По селата липсата е още по-осезаема, където обезпечеността с лекари е едва 20%. След около 10 -15 години дефицитът на медицински кадри ще достигне критична точка, тъй като 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години. По данни на  Националния статистически институт общопрактикуващи лекари за цялата страна са 4015, а броят на кандидат-студентите в специалност „Медицински специалист по здравни грижи“ е намалял повече от два пъти.

От 635 желаещи през 2011 г., само за десет години броят на  кандидатите се стопява до 286 през тази, отбеляза в интервю за БНР ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Добромир Димитров и посочи като основна причина за това:

„Ниското възнаграждение, лошите условия на труд, тежката професия като цяло. Кандидат-студентът, черпейки информация каква ще му е реализацията на пазара, променя решението си и не иска да кандидатства в тези специалности“.


Броят на регистрираните специалисти по здравни грижи към края на миналата година е 45 000, но въпреки това недостигът на сестри е тенденция. Според професор Димитров:

„Съотношението сестра-лекар е 0,9 към едно в момента при изискван минимум от 2 към 1. Трябва да се намеси държавата, за да защити специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“ и да може да набираме повече кандидати, тоест тази професия да стане по-желана от кандидат-студентите“.

Една от младите медицински сестри, които все още са мотивирани да се посветят в служба на болните е Мариела Будина. Получила своето образование в столицата, тя вече практикува в една от софийските болници.

„Реших да се насоча към тази професия, защото обичам да помагам на хората и да виждам благодарността в очите им. Аз съм прекарала две години в чужбина. Бях във Великобритания,  но реших да се върна в България. Там за даден преглед, манипулация се налага да чакаш с месеци, а в България такова нещо няма".

В началото на този месец здравното министерство предложи на Министерството на образованието професията медицинска сестра да бъзе обявена за защитена. Според записаната в Закона за професионалното образование и обучение дефиниция, защитена професия представлява уникална по своето съдържание специалност, за която има потребност от подготвени кадри, но недостатъчен интерес за обучение.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: архив и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40