Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостигът на медици и медицински сестри – хроничен проблем в здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Над 500 медици напускат България годишно. Покрай Ковид кризата и натиска върху здравната система недостигът на здравни работници достигна критична точка. Статистиката е повече от стряскаща – в лечебните заведения недостигат 470 лекари и 26 000 медицински сестри. По селата липсата е още по-осезаема, където обезпечеността с лекари е едва 20%. След около 10 -15 години дефицитът на медицински кадри ще достигне критична точка, тъй като 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години. По данни на  Националния статистически институт общопрактикуващи лекари за цялата страна са 4015, а броят на кандидат-студентите в специалност „Медицински специалист по здравни грижи“ е намалял повече от два пъти.

От 635 желаещи през 2011 г., само за десет години броят на  кандидатите се стопява до 286 през тази, отбеляза в интервю за БНР ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Добромир Димитров и посочи като основна причина за това:

„Ниското възнаграждение, лошите условия на труд, тежката професия като цяло. Кандидат-студентът, черпейки информация каква ще му е реализацията на пазара, променя решението си и не иска да кандидатства в тези специалности“.


Броят на регистрираните специалисти по здравни грижи към края на миналата година е 45 000, но въпреки това недостигът на сестри е тенденция. Според професор Димитров:

„Съотношението сестра-лекар е 0,9 към едно в момента при изискван минимум от 2 към 1. Трябва да се намеси държавата, за да защити специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“ и да може да набираме повече кандидати, тоест тази професия да стане по-желана от кандидат-студентите“.

Една от младите медицински сестри, които все още са мотивирани да се посветят в служба на болните е Мариела Будина. Получила своето образование в столицата, тя вече практикува в една от софийските болници.

„Реших да се насоча към тази професия, защото обичам да помагам на хората и да виждам благодарността в очите им. Аз съм прекарала две години в чужбина. Бях във Великобритания,  но реших да се върна в България. Там за даден преглед, манипулация се налага да чакаш с месеци, а в България такова нещо няма".

В началото на този месец здравното министерство предложи на Министерството на образованието професията медицинска сестра да бъзе обявена за защитена. Според записаната в Закона за професионалното образование и обучение дефиниция, защитена професия представлява уникална по своето съдържание специалност, за която има потребност от подготвени кадри, но недостатъчен интерес за обучение.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: архив и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05