Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Батист Льоклер за своите български пристрастия

Снимка: Facebook /@marimbabulgaria

„Влюбих се в България преди години – още първия път, когато посетих страната ви“ – казва Жан-Батист Льоклер. Известният перкусионист живее в Париж, като изпълнител и преподавател често пътува по света за концерти и майсторски класове. Една от постоянните му „професионални спирки“ е гр. Плевен, където през година се провежда Международният фестивал за маримба и ударни инструменти, чийто артистичен директор е нашата известна сънародничка Василена Серафимова, а Жан-Батист е сред преподавателите в лятната академия, както и участник в концертите. Ето и как младият музикант се представи в интервю за Радио България:

„Преподавам в Conservatoire de Paris, главно оркестров репертоар за различни ударни инструменти. Преподавам и в консерватория CRR de Saint-Maur-des-Fossés, в която учениците са между 17 и 19 г. Също така съм първи соло перкусионист в оркестъра на Националната опера в Париж, където работя от 14 години. Заедно с Василена Серафимова сме художествени ръководители на Paris Percussion Group. 

Свиря и в различни камерни състави. Участвам във всяко издание на Международния фестивал за маримба и ударни в България. Винаги се радвам, когато пристигам в Плевен, това е много красив град. Щастлив съм, че имам възможност да споделям най-обикновени човешки моменти с колегите, с публиката, с екипа на фестивала. Те са моето семейство тук. Някои от учениците идват на всеки фестивал и е много приятно да видя колко са напреднали професионално, колко са се развили в музикално и техническо отношение. Щастлив съм и от срещите си с Василена и нейното семейство, които заедно с общината организират това прекрасно събитие. Мисля, че вършим страхотна работа заедно, обучавайки студентите, споделяйки музика.“


Жан-Батист споделя още, че помни съвсем ясно първото си посещение в България. Пристига у нас като турист и остава дълбоко впечатлен от народната ни музика и традиции.

„Дойдох тук на екскурзия – разказва той. – Пътешествието беше из Европа, включваше също България и Румъния. Посетих Варна, Бургас, София. Тогава се запознах с българската традиционна музика, вашата история и красивата природа, планините. Беше невероятно да чуя автентични народни песни. Беше прекрасно, неочаквано, преживях голям шок, наистина. Тогава се влюбих във вашата култура, в страната. След това започнах да идвам за фестивала в Плевен през година. Но работим активно и нямам много свободно време. Затова реших догодина да дойда в България просто на почивка. Ще бъда заедно със семейството си, защото искам да споделя с тях какво съм открил тук. Искам и да науча повече за България, да посетя повече места. Вече знам малко български думи, но продължавам стъпка по стъпка да уча нови изрази.“

Снимки: Facebook /@marimbabulgaria



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15