Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертава ли се стабилно мнозинство за правителство?

Снимка: архив

Допирни точки по някои основни политически въпроси и посоки за действие – така най-лаконично може да се опишат протеклите през почивните дни консултации на Има такъв народ с парламентарно представените партии, с изключение на ГЕРБ. Конкретни имена за премиер и министри в бъдещ кабинет не са обсъждани с никоя от политическите сили. И все пак въпроси за състава му не са липсвали, стана ясно от интервю на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов за БНР:

„Ние няма как да дадем подкрепа за личностите в аванс. Разбира се, че те имат своето значение и партньорите от Има такъв народ ни заявиха, че достатъчно време, преди да се внесе персоналният състав на правителството в парламента, ще имаме възможност да се запознаем с номинираните и ако имаме някакви възражения, ще можем да ги заявим. Така се прави в цивилизования свят. След като бъдат проведени консултациите по отделните отрасли на управлението, ще видим къде има някакви противоречия“ – допълни Атанасов.

Що се отнася до поведението на ръководството и депутатите на Има такъв народ, до момента те продължават да доказват своята „антисистемност“ и последователно отстояват тезата, изразена от заместник-председателя им Тошко Йорданов – „Никой от нас не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин в кабинета“. Доказа се, че партията изпълнява обещанията си и като прие да получава субсидия в размер от 1 лев на глас.

От друга страна, притесненията, че съставът на новото правителство отново ще бъде обявен по телевизията не са безпочвени, но бързото оттегляне на първия проектокабинет показа, че здравият разум все още надделява у лидера на партията. И все пак:

„Слави Трифонов и компания трябва да разберат, че да имаш добро образование и да владееш чужди езици не е достатъчно, за да бъдеш добър управляващ – посочи в интервю за БНР историкът и политик проф. Димитър Луджев. В световната демократична практика има два други много важни критерия за подбор - единият е професионална кариера, а другият е обществена биография, т.е. какво си правил в полза на обществото“ .

Прогнозите на ИТН са, че съставът на правителството на ще бъде готов до края на седмицата. Независимо от хоризонта, с който бъде съставено, пред мандатоносителите стоят редица проблеми, очакващи решения, отлагани от години:

„Трябва да бъдат извършени онези неща, които носят политически негативен ефект – категорична е Весислава Танчева, експерт по политически комуникации. – Онова, което сваля правителствата са дълбоките реформи. Виждате какво става и при най-малкия опит да се засегнат интересите на дадено съсловие. Това е големият проблем на този парламент, а вероятно и на следващия. Управляващите ще трябва да се натоварят с отговорността да свършат неща, които избирателите им няма да харесат“.

Съставил: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31

Мария Габриел предложи състав на новото правителство

След изнервени преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ до последната секунда предложената за поста министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия проучвателен мандат изпълнен – с предложени имена на министри...

публикувано на 19.03.24 в 17:20

България подкрепя евробъдещето на Западните Балкани според собствените заслуги

Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността в региона на река Дунав. Такава е категоричната позиция на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Деветата конференция на..

публикувано на 19.03.24 в 15:45