Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християните почитат Светите Седмочисленици и Св. Панталеймон

На 27 юли Българската православна църква чества лечителят Св. Пантелеймон и делото на Светите Седмочисленици, учениците на равноапостолите Св. Кирил и Св. Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. По традиция църквата почита всеки от седемте светци на специален ден, но заради успението на Св. Климент Охридски, денят 27 юли е и общ празник на славянските първоучители.

Заради скиталчествата на Свети Панталеймон наричан Пътник, 27 юли се смята за добър ден за тръгване на път. На този ден празнуват носещите имената Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35
Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27