Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християните почитат Светите Седмочисленици и Св. Панталеймон

На 27 юли Българската православна църква чества лечителят Св. Пантелеймон и делото на Светите Седмочисленици, учениците на равноапостолите Св. Кирил и Св. Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. По традиция църквата почита всеки от седемте светци на специален ден, но заради успението на Св. Климент Охридски, денят 27 юли е и общ празник на славянските първоучители.

Заради скиталчествата на Свети Панталеймон наричан Пътник, 27 юли се смята за добър ден за тръгване на път. На този ден празнуват носещите имената Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30

България скърби за своя духовен пастир

Напусна ни една наистина светла личност, духовен баща и пастир на народа ни - обичания патриарх Неофит. Свещеници от Русенската епархия, която в продължение на 19 години беше оглавявана от дядо Неофит, посрещнаха с голяма тъга новината за кончината..

публикувано на 14.03.24 в 10:05