Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка по улица МоМА в сърцето на Средна гора

Сред билата на Средна гора попадаме на нестандартна художествена галерия на открито, където и най-смелите фантазии се материализират

4
Снимка: Венета Николова

Старо Железаре отдавна се слави като арт село, превърнало се в част от един мащабен художествен проект. Тук просто можеш да паркираш колата на мегдана и да се потопиш в един сюреалистичен свят, в който невъзможното се материализира върху стените на десетки селски дувари. Защото къде другаде ще видиш Карл Лагерфелд, прегърнал своята бяла котка, да седи на раздумка с тукашните баби, а Орфей да акомпанира с арфа на свирещия с цигулка Петър Дънов ? В съседство, роботът Си Трипио от „Междузвездни войни“ люлее баба Пенка, кръчмарката, седнала на люлката до Йода. А пък селската тоалетна на главния път е украсена с ликовете на … принцеса Даяна и Мистър Бийн. И навсякъде откриваме изображения на местни зевзеци, предимно баби и дядовци, пременени най-често в типичните за този край носии, как си хортуват рамо до рамо с именити звезди от киното, музиката и политиката.

Двигателят на уникалния проект, превърнал Старо Железаре в стрийт арт дестинация от световна величина, идва от Полша. Артистичното семейство Катаржина и Венцислав Пирянкови вече 10-та година вдъхват живот на средногорското село с ентусиазираната подкрепа на местните хора. Той е българин, тя – полякиня. Живеят в полския град Познан, където имат ателие и школа за рисуване, ала сърцето си са оставили тук, в Средна гора и по-точно в Старо Железаре. Всяко лято, Венци и Катаржина заживяват в къщата на неговите баба и дядо, за да дадат воля на своето въображение. Канят и учениците си от Полша, за да се учат как се прави стрийт арт по селските дувари.

Катаржина в нейното ателие в село Старо Железаре

В момента дуото Пирянкови работи по любимия си проект – улица МоМА (абревиатура на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк). Благодарение на тях най-емблематичните творби от колекцията на нюйоркския музей са достъпни под открито небе, можете дори да ги докоснете с ръка, докато се разхождате по прашния селски сокак.

„Ние не само личности рисуваме! Имаме тук една цяла улица с произведения на изкуство от галерия МоМА в Ню Йорк – казва Катаржина. – Щом хората не могат да отидат в музея в Ню Йорк, за да видят тези произведения, защо музеят да не дойде при тях! Така че тук местните си имат свой музей на съвременното изкуство! Идват туристи специално през събота и неделя. Посрещаме също организирани групи не само от България! Обикновено през септември месец идват групи от Холандия и от Белгия с кемпери. Видях техния пътеводител за екскурзията. В него цели две страници са посветени на Старо Железаре.“

Пред смаяния поглед на чуждоземците изниква прословутата картина „Викът“ на Едвард Мунк, „Аз и селото“ на модерниста Марк Шагал, „Семената на ареолите“ на Пол Гоген“, „Любовниците“ на Рене Магрит и още и още великолепни творби на майсторите, на фона на нахвърлената небрежно дървесина за огрев и безцелно шляещите се по улицата кокошки. Семейство Пирянкови очакват учениците си през август, когато средногорската улица МоМА ще грейне с нови творби от съвременното изкуство. Но не само! По дуварите на Старо Железаре ще продължат да се множат образи на световно известни знаменитости редом до обикновени местни люде.


„Всички рисунки са свързани помежду им, защото нашият проект е по-скоро социално ангажиран – казва Катаржина. Той е насочен към хората и разказва различни гледни точки и теми. Гледаме не само да е декоративно и да е хубаво, но и нещо повече да се каже – за утопията, за времето… Направихме една метална пирамида, в центъра на един от площадите – нещо като магически обект с четири стени. Вътре пирамидата съхранява най-големите ценности на селото, които са символични - това са различни спомени и истории на хората тук.“

Старо Железаре отдавна се е превърнало в произведение на модерното изкуство. Защото, както гласи един от лозунгите на провеждания тук преди пандемията Стрийт арт вилидж фест, „Истинският авангард се ражда на село“! А Старо Железаре е живото доказателство за това!

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Йохана Траянова представя чрез фотографски техники жената като любов, закрила и... наркотик

За да изрази многоликостта на женските състояния и същност, визуалният артист Йохана Траянова си служи с ботанически форми, които пресъздава с фотографски похвати. Разказът й е иносказателен – той увлича зрителя, превръщайки го в активен..

публикувано на 08.03.24 в 06:15

Захари Карабашлиев представя във Виена последния си роман "Рана"

Нашумелият български писател Захари Крабашлиев ще представи в в австрийската столица последния си роман "Рана". Домакин на събитието във Виена, което ще се състои на 7 март от 18.30 ч. местно време, е Българският културен институт "Дом Витгенщайн"...

публикувано на 06.03.24 в 19:35

Преводачът Мариян Петров: Между народите на България и Северна Македония турбуленции няма

Макар България да бе първата държава, признала независимостта на своята съседка, още на 15 януари 1992 година, македонската култура, с известни изключения, не е достатъчно позната в страната ни. Затова Културният център на Република Северна Македония у..

публикувано на 29.02.24 в 10:55