Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любимите ястия на лятната българска трапеза се приготвят бързо

Снимка: архив

Ние българите обичаме да си похапваме вкусна и разнообразна храна, която хем да ни засища, хем да изпълва сетивата с богатството от вкусове, характерни за всеки сезон.

През летните жеги всеки българин слага на масата домашно приготвена салата от домати и краставици, по възможност отгледани на село без торове и пестициди. А когато живачният стълб премине 30 градуса, фаворит сред разхлаждащите храни са тараторът, динята и пъпешът. Останалите ястия се приготвят максимално бързо и на котлона. Сред тях са пържените тиквички, подправени с чесън и кисело мляко, печени и запържени чушки с доматен сос, яйца по панагюрски (забулени яйца с кисело мляко, подправени с разтопено масло и червен пипер). Що се отнася до супите, това със сигурност са зеленчуковите и крем-супите, където непременно присъстват зеленчуците, типични за сезона.

Що се отнася до ястията, без значение от сезона, българите предпочитат скарата, особено, когато е приготвена собственоръчно през почивните дни на вилата или пък в някоя селска кръчма. Ароматът на топлата скара, върху която се пече сочно кебапче или прясна риба, създава неповторимото усещане за отмора и настроение по български. Още за предпочитанията на българите през летните месеци, можете да прочетете в материала от колекцията на Радио България – „Какво ядат българите през лятото?“.


Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50

Бъдни вечер в традиционната българска култура

Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..

публикувано на 24.12.23 в 06:05
Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35