Ние българите обичаме да си похапваме вкусна и разнообразна храна, която хем да ни засища, хем да изпълва сетивата с богатството от вкусове, характерни за всеки сезон.
През летните жеги всеки българин слага на масата домашно приготвена салата от домати и краставици, по възможност отгледани на село без торове и пестициди. А когато живачният стълб премине 30 градуса, фаворит сред разхлаждащите храни са тараторът, динята и пъпешът. Останалите ястия се приготвят максимално бързо и на котлона. Сред тях са пържените тиквички, подправени с чесън и кисело мляко, печени и запържени чушки с доматен сос, яйца по панагюрски (забулени яйца с кисело мляко, подправени с разтопено масло и червен пипер). Що се отнася до супите, това със сигурност са зеленчуковите и крем-супите, където непременно присъстват зеленчуците, типични за сезона.
Що се отнася до ястията, без значение от сезона, българите предпочитат скарата, особено, когато е приготвена собственоръчно през почивните дни на вилата или пък в някоя селска кръчма. Ароматът на топлата скара, върху която се пече сочно кебапче или прясна риба, създава неповторимото усещане за отмора и настроение по български. Още за предпочитанията на българите през летните месеци, можете да прочетете в материала от колекцията на Радио България – „Какво ядат българите през лятото?“.
Съставил: Гергана Манчева
На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света. Марсел Селие и съпругата му Катрин..
Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..
Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..