Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си припомним олимпийските успехи на българските лекоатлети

Снимка: архив

Най-висшият световен спортен форум – олимпийските игри, не оставя равнодушни дори и хората, които не следят отблизо световни първенства и други спортни събития. Успехите на родните спортисти пък се записват със златни букви в спортната история на страната ни.

Докато очакваме окончателния брой златни, сребърни и бронзови отличия от 42-мата български спортисти на тазгодишната олимпиада в Токио, припомняме някои от изключителните успехи на нашите спортисти, прославили България на олимпийския подиум през годините. Някои от най-паметните моменти, оставяли българите без дъх са били секундите преди постиженията на българските лекоатлети. Родните състезатели в дисциплината, създател на Олимпийските игри – леката атлетика, карат българите да се гордеят още от игрите в Мюнхен през 1972 година, когато Диана Йоргова печели сребърен медал за скок на дължина, а Йорданка Благоева е втора в скока на височина. И двете лекоатлетки остават само на сантиметър от златното отличие. Медали за България носи и последвалата олимпиада в Монреал през 1976г. и в Сеул, през 1988г.

Какви са те и кои са техните носители, припомняме в материала от колекцията на Радио България – „Български олимпийски успехи: По-бързо, по-високо, по-силно” в цветовете на българския трибагреник“.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50